Dell Boomi Interview Questions And Answers 2020[Latest]

Dell Boomi Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These Dell Boomi Interview Questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on Dell Boomi will help you in cracking your next job interview. All the best and happy learning.

In this article, you’ll learn

Dell Boomi Interview Questions
Dell Boomi Interview Questions And Answers
Advanced Dell Boomi interview Questions And Answers
The Best Dell Boomi Interview Questions And Answers
Top Best Dell Boomi Interview Questions And Answers


Dell Boomi Interview Questions

1. What is Dell Boomi?
2. What is a Dell Boomi Atom?
3. What are the skills that are required when it comes to configuring the Atmosphere?
4. What is the use of Dell Boomi?
5. Is Dell Boomi good?
6. Is Dell Boomi an ETL tool?
7. Where Are Atoms Hosted?
8. How Cloud-Computing is beneficial for an organization?
9. What is the best thing you find about the Atmosphere approach in Boomi?
10. What is a connector?

Dell Boomi Interview Questions And Answers

1. What is Dell Boomi?

Answer: Dell Boomi is a business unit acquired by Dell in 2010 that specializes in cloud-based integration, API management and Master Data Management. Boomi was founded in Berwyn, Pennsylvania and first launched its services in 2007.

2. What is a Dell Boomi Atom?

Answer: An Atom is a lightweight, dynamic runtime engine created with patent pending technology, Boomi Atoms contain all the components required to execute an integration process. There is a full-featured dashboard to monitor the status and health of all Atoms and integration processes whether they are deployed in the cloud or on-premise.

3. What are the skills that are required when it comes to configuring the Atmosphere?

Ans: There is no need to have some advanced skills in IT or configuration for the configuration of the Atmosphere. With a basic knowledge of data integration, administration, analyst, and developer, this task can easily be accomplished. Thus anyone can perform it without facing major challenges.

4. What is the use of Dell Boomi?

Answer: Dell Boomi AtomSphere is an on-demand multi-tenant cloud integration platform for connecting cloud and on-premises applications and data. The platform enables customers to design cloud-based integration processes called Atoms and transfer data between cloud and on-premises applications.

5. Is Dell Boomi good?

Answer: Dell Boomi Atomsphere is a great solution as a low-code integration platform. The UI is user-friendly and makes integrating as easy as drag and drop. It supports private/hybrid cloud solutions which provides more flexibility and control of your systems.

6. Is Dell Boomi an ETL tool?

Answer: Purchased by Dell in 2010, Boomi offers an integration platform as a service (iPaaS) that includes ETL capabilities. … The Boomi platform boasts high flexibility with the ability to integrate both cloud-based and on-premises data and applications, and it supports real-time, event-based and batch processing.

7. Where Are Atoms Hosted?

Answer: Boomi Atoms are completely self-contained and autonomous and can be run on virtually any server. They can be deployed “in the cloud” for SaaS to SaaS integration (e.g. Boomi’s data center, an ISVs data center or a third-party data center such as Amazon) or behind a company’s firewall for SaaS to On Premise integration.

8. How the Cloud-Computing is beneficial for an organization?

Ans: Well, it is basically an approach that simply lets the organization access everything from remote servers on the cloud rather than have a physical one on their own. The biggest benefit they need not worry about the maintenance of servers and their downtime. Of course, it is the responsibility of the Cloud computing company. The next benefit is cost. It is possible for any organization to save a lot of money simply by considering a cloud computing approach rather than investing money in its own server.

9. What is the best thing you find about the Atmosphere approach in Boomi?

Ans: The best part is its integration process which is very simple. In addition to this, using the Atmosphere is almost similar to accessing web-based software. Moreover, the weekly training offered by the Boomi support team can let anyone understand this technology in the shortest possible time. Businesses can have a lot of benefits by considering this approach.

10. What is a connector?

Answer: Connectors send information all through Processes. They empower correspondence with the applications or information sources between which information needs to move or the “end focuses” of the Process.

Advanced Dell Boomi interview Questions And Answers

11. How does Boomi differ from an API?

Answer: Programming interface implies Application Programming Interface. An API opens up secure access to information in an application however it doesn’t achieve the combination itself. An API resembles an electrical attachment until something is connected to it, it just stays there. Boomi mix Connectors resemble “plugs.” Boomi Connectors plug into and API and unique the specialized subtleties of the API and transportation conventions used to speak with different applications and information sources, permitting you to concentrate on the business information and rationale of the joining.

12. Are there any limitations to the kind or amount of Information being Integrated?

Answer: No, we have benchmarked the Boomi Atom to have the option to deal with enormous volumes, as much as 1,000,000 records 60 minutes.

13. What exactly do you know about the benefits of using the Atmosphere?


Ans: It is basically an online service that is best in every aspect. The best part is users need not to worry about buying the new software or installation of the same when it comes to using them. All that is required is simply log-in on the Boomi page and start performing the concerned task. The atmosphere is fast, reliable, as well as a compatible approach that is gaining more and more attention due to the diverse array of benefits it offers.

14. How do you ensure the data is secure during the Integration process?

Answer: Boomi AtomSphere Connectors experience application explicit security surveys where pertinent. All information that is passed between the Boomi Atom on location and our server farm is sent over a protected HTTPs channel with 128 piece encryption. Become familiar with AtomSphere’s security (LINK).

15. How is error handling managed?

Answer: Blunder taking care of is dealt with the administration tab is the place clients can see the combination procedure, executions, and all related log and status warnings. Boomi AtomSphere additionally incorporates retry abilities to guarantee messages that had a blunder during travel are conveyed; an Atom likewise tracks its state to guarantee that solitary special information is handled. At long last, the choice rationale can be arranged to inquiry goal applications to guarantee copy information isn’t sent to the application.

Dell Boomi

16. What Is A Connector?

Answer: Connectors get and send data in and out of Processes. They enable communication with the applications or data sources between which data needs to move or, in other words, the “end points” of the Process. Those applications and data sources can range from traditional on-premise applications like SAP and QuickBooks to Web-based applications like Salesforce.com and NetSuite to data repositories like an FTP directory, a commercial database, or even an email server.

17. How can cloud technology be trusted for keeping confidential information?


Ans: Cloud is a secure approach. Only you will be having access to the information which you kept on the Cloud. It is possible to impose various restrictions on the data or information as per your desire. The confidential information is, in fact, safer on a cloud than on a physical server kept in an organization. Cloud service providers always make sure of privacy and thus data or information’s confidentiality is not an issue.

18. Can you describe the Boomi AtomSphere iPaaS?

Answer: The Boomi AtomSphere incorporation stage as an assistance (iPaaS) underpins all your application coordination forms – between cloud applications, SaaS applications, and on-premises frameworks.

19. What are the exact requirements to access Boomi? Is there a need for some special configuration on the system?

Answer: There are no such necessities on the grounds that, Dell Boomi has all the necessary applications. It truly doesn’t make a difference what sort of design has on your framework, Boomi administrations can essentially be gotten to without stressing over anything.

20. Is it possible to impose third-party restrictions on the data that is kept on a cloud? Name a few methods to do so?

Answer: Any type of limitations can be forced on the information. We can include an extra layer of security to the information, it should effortlessly be possible. A portion of the basic techniques that can help you right now:

1.Cryptography

2. Information encoding

Furthermore, it is likewise conceivable to check information through antivirus, changing their configuration, and separating the equivalent into little squares.

The Best Dell Boomi Interview Questions And Answers

21. How Does Boomi Differ From An Application Programming Interface (api)?

Answer: An API opens up secure access to data in an application but it does not accomplish the integration itself. An API is like an electrical socket – until something is plugged into it, it just sits there. Boomi integration Connectors are like “plugs.” Boomi Connectors plug into and API and abstract the technical details of the API and transportation protocols used to communicate with various applications and data sources, allowing you to focus on the business data and logic of the integration.

A Connector is really a combination of two Components: A Connection and an Operation. Think of the Connection as the where and the Operation as the how. These two components determine the type of data source,how to physically connect to it, and what type of data records to exchange.

22. How Often Would We Need To Run The Integration? How Close To Real Time Information Can I Get?

Answer: We support both real-time event-based and schedule-driven executions. We have a scheduler built into Boomi AtomSphere. You can schedule an integration to run based on intervals you define (up to every 1 minute) or on an advanced schedule (more flexible). We also have an external API that will allow you to call an integration to be run in real-time from an external source or application.

23. Brief about Atom in Boomi technology

Answer: In Boomi Technology, an atom is a runtime engine with all the components that are required for executing an integration process. In this technology, it has a dashboard containing all the features, which monitors the working conditions and status of all the atoms.

24. Can you name the security aspects which are provided with the cloud?

Answer: Inside a cloud domain, there are sure security levels that are available. They are:

1.Access control

2.Identity administration

3.Authorization and confirmation.

25. What is the difference between accessing data or information from a cloud than from a physical server kept in an organization?

Ans: Well, there is no much difference in that. The data can be accessed, utilized and shared in the same manner as in case of physical server on a cloud platform. Users can always make sure of accessing the information from their widget without worrying about their location in cloud technology, provided they have permission to access the same. 

26. What are some of the benefits of using Atomsphere approach in Boomi?

Answer: There are many best things about using Atomsphere approach. Accessing Atomsphere is very easy almost like web-based software; its integration process is very simple. The best part is Boomi support team offers weekly training that makes us understand this technology with ease. Businesses can leverage this for their greater benefit.

27. How safe is the data on Cloud?

Answer: Unlike physical servers, there are no chances of data corruption and the effect of viruses, which could affect our system. Therefore, data is safe on a cloud. One of the biggest challenges most of the companies face is to take a backup of their data every time. This could be overcome with the cloud technology. Many companies are going after cloud technologies considering all its advantages and data safety.

28. How often do we need the process of integration?

Answer: Integration depends on the volume of the data and our requirement. We can schedule the integration process for a specific period so that we no need to pay attention to it frequently.

29. What is your understanding of a Boomi expert and what are the prime responsibilities you have to handle after getting this job?

Ans: A Boomi expert is largely expected to play the role of a developer for an enterprise or an Integration expert. Managing all the solutions and product components is one of the prime responsibilities of a Boomi expert. In addition to this, iPaas solution management is another role that the expert has to handle. There are different types of integration patterns, their implementation, development, as well as designing is exactly what an expert has to handle. Depending on the position, there are several other responsibilities of a Boomi expert. 

30. How you can make sure that the duplicate data is not sent to the application while Integration?


Ans: This can be done with the help of Decision logic. However, it remains the final step in most of the cases. Prior to it, there are certain approaches that can be considered such as retry applications that always make sure that only unique data has been processed further.

Top Best Dell Boomi Interview Questions And Answers

31. What software analysis and design tools do you have familiarity working with?

Answer: As a software engineer for Boomi, your interviewer wants to hear that you have experience in utilizing tools that you make you more proficient in your work. Dig back on your past experiences and talk openly about your experiences with the different analysis and design tools that are available to help you be better in the work that you do. In the end, make sure that your interviewer understands that you are proficient in the use of these tools and open to learning and using new tools as well.

32. Does The Internet And/or Atmosphere Need To Be Up For My Atom To Run?

Answer: Yes, because the Boomi Atom that resides onsite has no GUI, it must be in fairly constant contact with the data center. One important design aspect of AtmoSphere is that, much like the Internet itself, it is a distributed architecture, eliminating single points of failure. It is important to note that even during planned maintenance of the platform, deployed Atoms continue to run and process normally.

33.  Do You Have Rollbacks For Changes To An Integration Process?

Answer: Yes, we offer version control for our integration process allowing you to rollback to a previous integration process should the need arise.

34. Name the two modes of Software as a service?

Ans: They are simple multi-tenancy and Fine grain multi-tenancy. Both are good enough to be considered. The optimizing strategies of both the multi-tenancy and fine grain multi-tenancy are capable to handle several add-on tasks.

Related Interview Questions

  1. Core Java Interview Questions
  2. JSF Interview Questions
  3. JSP Interview Questions
  4. JPA Interview Questions
  5. Spring Framework Interview Questions
  6. Spring Boot Interview Questions
  7. Core Java Multiple Choice Questions
  8. 60 Java MCQ Questions And Answers
  9. Aricent Java Interview Questions
  10. Accenture Java Interview Questions
  11. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  12. Core Java Interview Questions For Experienced
  13. GIT Interview Questions And Answers
  14. Network Security Interview Questions
  15. CheckPoint Interview Questions
  16. Page Object Model Interview Questions
  17. Apache Pig Interview Questions
  18. Python Interview Questions And Answers
  19. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  20. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here