Digital Marketing Interview Questions And Answers 2020 [Latest]

Digital Marketing Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These Digital marketing Interview Questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on Vagrant will help you in cracking your next job interview. All the best and happy learning.

In this article, you’ll learn

Digital Marketing Interview Questions
Digital Marketing Interview Questions And Answers
Advanced Digital Marketing interview Questions And Answers
The Best Digital Marketing Interview Questions And Answers
Real-time Digital Marketing Interview Questions And Answers

Digital Marketing Interview Questions

1. How are you going to explain digital marketing?
2. What are the different types of Digital Marketing?
3. In what segments you can categorize digital marketing?
4.  What are the different types of SEO Practices?
5. What are the most effective ways to increase traffic to your website?6.  What is SEO? What is a keyword and how important it is in SEO?
7. Explain keywords in Digital marketing? How important is it for SEO?8. What are the key areas where you can use keywords to optimize your site ranking?
9. Explain PPC or Pay Per Click advertising?
10. Explain Google Adwords.

Digital Marketing Interview Questions And Answers


1. How are you going to explain digital marketing?

Ans: Digital marketing is all about brand marketing tactics via online channels. It includes various methods and techniques like SEO, SEM, Link building, Email marketing, PPC, etc

2. What are the different types of Digital Marketing?

Ans: Different Digital Marketing aspects –

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing

3. In what segments you can categorize digital marketing?

Ans. Are you a fresher and preparing a digital marketing interview questions and answers for freshers, then start scratching from the basics. Digital marketing – the term can be easily categorized into two segments. Namely inbound marketing and outbound marketing.

4.  What are the different types of SEO Practices?

Answer: The SEO practices can be broadly classified into two categories – White hat SEO and Black hat SEO. White hat SEO as the name refers, is the most legitimate practice to get higher rankings in the search engine result pages. A white hat SEO practice strictly abides by Google’s guidelines for SEO. The most commonly practiced white hat SEO techniques are publishing quality content on the website, HTML optimization and restructuring of the website, link acquisition campaigns

Black hat SEO practices are considered to be illegitimate and against the guidelines provided by Google and Google’s algorithms. Obviously, Black hat SEO includes the practices that aim at finding weaknesses and loopholes in Google’s algorithms in order to rank higher in the search engine result pages. The most common black hat SEO techniques include spam links, keyword stuffing, cloaking, hidden text, and hidden links, etc that only mislead the users and redirecting to the sites that they didn’t vouch for

5. What are the most effective ways to increase traffic to your website?

Ans: The most popular and effective ways to increase traffic to your website are-

  • Paid search
  • Display advertising
  • Content marketing
  • Writing crisp headlines
  • SEO activities
  • Content optimization
  • Targeting long-tail keywords
  • Guest blogging
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking Internally
  • Email marketing

6.  What is SEO? What is a keyword and how important it is in SEO?

Answer: Search Engine Optimization or SEO is a technique in digital marketing that allows increasing the website traffic quality through organic search engine results.

Digital marketing uses the keyword for user convenience when searching to find specific information on a search engine. For a better ranking in SEO, keywords are important and the place of applying keywords in content will reflect site ranking too.

7. Explain keywords in Digital marketing? How important is it for SEO?


Ans: A keyword is the most significant and fundamental element of Search Engine Optimization. Users use keywords to search for a product or service on the internet.

Keywords are the core of all your SEO efforts. They are crucial for better rankings in the search engine result pages (SERPs). It is really important to make your website SEO optimized for keywords that are relevant to your business. This would help your website’s pages to rank higher in search engines which makes it easier for people to find your website.

8. What are the key areas where you can use keywords to optimize your site ranking?

Ans: For better page ranking, keywords can be used in the following areas-

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta tag
  • Web page content
  • Body text
  • Headlines

9. Explain PPC or Pay Per Click advertising?

Ans: In Pay Per Click advertising, advertisers pay the publisher (website owner or a host of the website) when the ad is clicked.

10. Explain Google Adwords.


Ans:
Google AdWords is an online advertising service, by Google, to help marketers reach their customers instantly. Businesses use this service to display ads on Google and its advertising network. It is the most famous Pay-Per-Click advertising system in the world. Adwords allow businesses to set a budget for ads and the payments happen when people click on the ads. Google Adwords service focuses on keywords.

Advanced Digital Marketing interview Questions And Answers

11.  Explain Google AdWords Remarketing.


Ans: Google AdWords Remarketing is referred to a targeted marketing strategy that assists the marketers to reach out to people who visited their site previously but did not complete the purchase. Remarketing helps target the right people at the right time with the right ad. It helps increase conversion rates as the past site visitors may already be familiar with your brand and turn into prospective customers easily.

12. Why is online marketing preferred more than offline marketing?

Ans. Most people today go for digital marketing as it comes with numerous benefits. SEO, web development, and hosting are some of the most useful platforms for online marketing.

The range of leads is extraordinary. It is capable of one to reach a huge number of individuals quite easily via online marketing.

On the other hand, with technological development, a number of people reading newspapers, listening to the radio or watching TV goes down.

13. What are the differences between Digital Marketing and Branding?

Answer: A6. Keep all points clear, and try to avoid any kind of overlapping. 

Digital Marketing – Communicates a specific, desired message to a target audience.

Branding – Advertises or projects the overall brand (what the company stands for, etc) to attract a wider audience.

14. What attracted you to Digital Marketing industry?


Ans: Be honest here.

Answer why you applied for this job in the first place? Did the industry’s reputation attract you? Or the high-paying jobs in Digital Marketing industry? Talk about the potential that you see in Digital Marketing in both near and long-term future. This would also help you showcase that you’re well read and updated about your chosen field.

By asking this question, the interviewer wants to know your commitment to the industry and see what makes you the best pick among all the candidates available. Therefore, it is important that you show full commitment and enthusiasm for the industry.

15. How will your experience benefit our Digital Marketing business?


Ans: All you must talk about is the personal experience, your past, and how your skills will benefit the business overall. Talk about your Digital Marketing story that helped you learn a lot of things and how this knowledge could help the business.

Focus on your unique abilities. Talk about how you are different from the rest of the applicants. In crux, talk in terms of skills, knowledge, and experience you have got so far.

The question that you should really be answering is what value will you contribute as part of the team.

16. Do you think that Digital Marketing will completely replace traditional marketing practices in near future?


Ans: This is a popular trap question often asked to Digital Marketers, that too not just in interviews. How you answer this question would reveal the level of your professional knowledge about the field. Hence, prepare your answer with your personal opinions too and don’t just go with what you heard.

One thing that can safely be said is that it looks highly unlikely that Digital Marketing will completely replace traditional marketing in near future. Rather marketers are integrating both the platforms to optimize their marketing plans and for optimum RoI. Instead of replacing each other, both Digital Marketing and traditional marketing are becoming complementary to each other.

17. What are the best ways to get a natural backlink to your site?

Answer: For a newly launched website, the chances of getting fast and natural links are almost zero. One common method to get a natural backlink is to write guest posts on reputable websites in your niche. While you write do not simply do it for the purpose of getting a link instead but instead, you can write for more than one time. What is more important is that you must do it only for reputed websites

18. What can be the ideal approach for effective PPC campaigns?

Ans:

  • Add more PPC keywords to expand the reach
  • Split ads into smaller segments to have a better Click Through Rate (CTR)
  • Review non-performing PPC keywords
  • Refine landing pages to align with search queries
  • Improve campaign relevancy by adding negative keywords

19. Explain a responsive web design?


Ans: Responsive web design makes web pages perform well on different devices like desktop, mobile, and tablet. It ensures that the user has a great viewing experience no matter what device they use to access your website. The practice of a responsive design consists of a mix of flexible layouts, images, grids, and the use of CSS media queries.

20. Name some PPC (Pay-Per-Click) tools?


Ans:

  • SEMrush
  • Optimizely
  • Unbounce
  • Keyword planner
  • Adwords Editor
  • AdWords Wrapper


The Best Digital Marketing Interview Questions And Answers

21. What is Content Marketing?


Ans:
Content marketing is a strategic approach focused on creating and distributing relevant, valuable, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience and drive profitable customer action. The key reasons for enterprises to use content marketing are –

  • Increased sales
  • Cost savings
  • Better customers who have more loyalty

22. Why is online marketing preferred more than offline marketing?


Ans: Online marketing is preferred over offline marketing for the following reasons –

  • You can tap a larger audience and expand geographically easily
  • Information is immediately available online
  • Interact with customers easier and get in touch faster
  • Better tracking

23. How should companies measure Social Media Marketing Success?


Ans: Success is measured by utilizing different metrics – traffic, leads, and clients. Counting the number of followers on your channels can help you know your social media reach. The factors that define success is how many people social media drives to your website, how many of them are qualified leads, and how many of them become costumers.

24. What is AMP?

Ans: AMP is short for Accelerated Mobile Pages. It is a project from Twitter and Google to make fast mobile pages. AMP is an open-source library that helps create a lightweight and fast loading web page. It enables marketers and publishers to create mobile-friendly web pages, which can be supported at different platforms and is compatible with all types of browsers.

25. Where do you see yourself 5 years down the line? (with respect to Digital Marketing Career)

Answer:  Convince the interviewer that you are committed to the stream of Digital Marketing, you have a passion for it, you have a long term vision for it and most importantly, you are eager to learn more.

Remember to prepare for these questions from a personal perspective, with a touch of creativity and heaps of confidence. Digital Marketing has become extremely dominant in the industry, which makes it more competitive to secure a job in. Therefore, in order to stand out of the crowd make sure that

  • You are extremely passionate, have some experience and knowledgeable in the field of Digital Marketing.
  • You have a holistic resume and updated Linkedin profile.
  • Your social media feeds are buzzing and working on increasing their audience.


Real-time Digital Marketing Interview Questions And Answers

26. What is content marketing and how do you decide on what content to publish?


Answer:  Be creative with how you would share the insights of the brand and what are the best ways to publish them. Also, talk about how content educates and adds value to its audience; invariably nurturing them to become full-time paying customers.

27. Which digital marketing tools do you use?

Answer: You have an abundance of tools to choose from! Only you can answer this digital marketing interview question, but think about it ahead of time and try not to list only the most popular tools. Obviously, you’ll want to mention Google Analytics, for example, if that’s one you use, but also consider lesser-known tools to show you look for the best, not just the most-used. Is there a keyword research tool that’s obscure but works well? Is there a tool you used during your certification course? If you’re still a novice and aren’t yet familiar with tools, try this list of 63 digital marketing tools.

28. How do you stay current with trends?


Answer: When answering this digital marketing interview question, you can use the usual popular websites—sites like Hubspot and Moz—but try to come up with one or a few of your own as well. Is there a digital marketing influencer you follow? Talk about how you keep up, whether it’s reading blogs, following someone on Twitter, belonging to an association, or something else.

29. What digital marketing trends do you see dominating the landscape soon?


Answer: Every digital marketer, no matter how novice or seasoned, should be paying attention to the field and watching for trends. You want to demonstrate to your interviewer that you’re proactive and alert to change. Obvious trends you can mention include the increase in video, Google’s mobile-first index, and the Accelerated Mobile Pages (AMP) project, and virtual reality. But what else is out there? Granted, you can’t predict which social media platform will rise to the top next or which popular marketing channel is about to crash and burn. Do some homework and be ready to talk about chatbots, predicted changes to SEO or other topics that show you realize digital marketing is constantly in flux—and that it’s your responsibility to stay on top of that flux.

30.   What is the difference between SEO and SEM?


Ans: SEO enables your website to appear in search engine result pages while SEM is search engine marketing to purchase a space in search engine result page.

31. What is the use of anchor tag in SEO?


Ans: The anchor text is the visible, clickable text in a hyperlink. The words contained in the anchor text can determine the page ranking in search engines.

More Interview Questions on Different Technologies

  1. 100+ Windows Keyboard Shortcuts That Work In All Web Browsers
  2. Core Java Interview Questions
  3. JSF Interview Questions
  4. JSP Interview Questions
  5. JPA Interview Questions
  6. Spring Framework Interview Questions
  7. Spring Boot Interview Questions
  8. Core Java Multiple Choice Questions
  9. 60 Java MCQ Questions And Answers
  10. Aricent Java Interview Questions
  11. Accenture Java Interview Questions
  12. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  13. Core Java Interview Questions For Experienced
  14. GIT Interview Questions And Answers
  15. Network Security Interview Questions
  16. CheckPoint Interview Questions
  17. Page Object Model Interview Questions
  18. Apache Pig Interview Questions
  19. Python Interview Questions And Answers
  20. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  21. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here