SAP IS Retail Interview Questions And Answers 2020

Related Interview Questions SAP ABAP on HANA Interview Questions And Answers SAP Adobe Forms Interview Questions And Answers SAP HANA Interview Questions Core Java Interview Questions JSF Interview Questions JSP Interview Questions JPA Interview Questions Spring Framework Interview Questions Spring Boot Interview Questions Core Java Multiple Choice Questions 60 Java MCQ Questions And Answers Aricent Java Interview Questions Accenture Java Interview Questions Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced Core Java Interview Questions For Experienced GIT Interview Questions And Answers Network Security Interview Questions CheckPoint Interview Questions Page Object Model Interview Questions Apache Pig Interview Questions Python Interview Questions And Answers Peoplesoft Integration Broker Interview Questions PeopleSoft Application Engine Interview Questions

SAP IS Retail  Interview Questions And Answers for experienced professionals from Codingcompiler. This SAP IS Retail interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on SAP IS Retail  Interview Questions will help you in cracking your job interview. All the best and happy learning.

In this blog, you are going to learn

  1. SAP IS Retail  Interview Questions
  2. SAP IS Retail  Interview Questions and Answers
  3. Frequently asked SAP IS Retail  Interview Questions
  4. Advanced SAP IS Retail  Interview Questions and Answers


SAP IS Retail  Interview Questions



1. What version’s of SAP IS Retail have you worked with?

2. How do you do price execution in retail?
3. How do you maintain promotions in SAP IS Retail?
4.  What Are Some Of The Features Of Markdown Tool In Sap Is Retail?5. Why Do You Usually Choose To Implement Sap?
6. What is a Markdown and what does SAP IS Retail provides in this regard?
7.  What is a change pointer?

8. How is the physical goods issue posted when the merchandise is returned in SAP  MM?
9. What do you understand by space management in SAP IS Retail?
10. What Are The Drawbacks Of Using Change Pointers?

SAP IS Retail  Interview Questions and Answers

1. What version’s of SAP IS Retail have you worked with?

Answer:

SAP IS Retail has many different versions active in market, 4.0, 4.7 and currently more common new implementations are being done in ECC 5.0 and ECC 6.0.

2. How do you do price execution in retail?

Answer: Normal Pricing in SAP IS Retail are maintained using VK11 using different condition type. Change pointers can be configured in the SAP system that will be triggered when any price change or price addition happens and these change pointers are transferred down to the POS systems using POSDM or other custom solutions. The changes can transferred to other channels like website and mobile devices using the same strategy.

3. How do you maintain promotions in SAP IS Retail?

Answer: 

Promotions are maintained via a transaction called WAK1, the pricing conditions are created and transferred down to POS or other systems.

4.  What Are Some Of The Features Of Markdown Tool In Sap Is Retail?

Answer :

Plan markdown items, quantities, and prices Assign stores Use markdown rules and schedules to control which items are active at what prices during each phases low-Seller Management tool automates markdown schedule based on inventory and timingPre-season or in-season planning and execution Visibility to costs and key figures Flexible ‘what-if’ simulations to achieve desired goals and margins Mass maintenance – many items, multiple levels, concurrent users can work the same markdown plan Analytics – create tailored reports to track KPIs, sell-through, and make adjustments, as needed Integration to regular retail price management.

5. Why Do You Usually Choose To Implement Sap?

Answer :

There are number of technical reasons numbers of companies are planning to implement SAP. It’s highly configurable, highly secure data handling, min data redundancy, max data consistency, you can capitalize on economics of sales like purchasing, tight integration-cross function.

6. What is a Markdown and what does SAP IS Retail provides in this regard?

Answer. Markdown has phased down the reduction in prices, which may due to seasonal pricing, vendor-sponsored price changes, effort to reduce inventory etc. Basically, markdowns provide a strategy to reduce the price of a particular article in a phased down manners, equal or varying % of price being reduced at regular intervals. SAP IS Retail provides tools to manage this. It provides tools to plan a markdown, activate and send the data down to the stores. It also provides various reports to see how the different markdowns are doing.

7.  What is a change pointer?

Answer:  Change pointers is a concept in SAP which allows the system to manage the changes happening to Master data, pricing or in general anything data change. Different change pointers are created and they are used to transfer the changes down to other systems like BW, POS, eBusiness, Manugistics etc.

8. How is the physical goods issue posted when the merchandise is returned in SAP MM?

Answer:  Physical goods issue is posted as negative goods receipt when merchandise is returned.

9. What do you understand by space management in SAP IS Retail?

Answer:  Space management deals with optimizing the positioning of an article on a shelf. key figures are defined that determine how space will be managed, which is usually done based on sales data, revenue data or the gross margin.

10. What Are The Drawbacks Of Using Change Pointers?

Answer :

One of the biggest drawbacks of using change pointers in a retail environment is the volume of change pointers that may get created and the ability of the system to handle those changes. Performance of batch jobs is severely affected when we have many change pointers. Proper care should be taken to create only those change pointers, which will be consumed by the system.


Frequently asked SAP IS Retail  Interview Questions

11. What is a listing in retail?

Answer:  Listing is a process which controls what stores get what articles. Articles which are listed to a particular store or DC will not get be able to process them. The Master data related to those articles will not be available in the stores where that article is not listed.

12. Can you configure the system to handle multiple currencies?

Answer: Yes

13. What is a change pointer?

Answer: Change pointers is a concept in SAP which allows the system to manage the changes happening to Master data, pricing or in general anything data change. Different change pointers are created and they are used to transfer the changes down to other systems like BW, POS, eBusiness, Manugistics etc.

14. How is the physical goods issue posted when the merchandise is returned in SAP MM?

Answer: Physical goods issue is posted as negative goods receipt when merchandise is returned.

15. Can we generate return deliveries from stock transfer orders in SAP MM?

Ans. Yes, we can generate return deliveries to the sending store in the STO


16. What Is A Markdown And What Does Sap Is Retail Provides In This Regard?

Answer :

Markdown is a phased down reduction in prices, which may be due to seasonal pricing, vendor sponsored price changes, effort to reduce inventory etc. Basically, markdowns provide a strategy to reduce the price of a particular article in a phased down manner, equal or varying % of price being reduced at a regular interval. SAP IS Retail provides tools to manage this. It provides tools to plan a markdown activation and send the data down to the stores. It also provides various reports to see how the different markdowns are doing.

17. Can you have multiple vendors associated with a single PO in SAP MM in SAP IS Retail solution?

Answer: No, a single vendor can always be associated with the PO.

18. What Is Sap R/3?

Answer :

A third generation set of highly integrated software modules that performs common business function based on multinational leading practice. Takes care of any enterprise however diverse in operation, spread over the world. In R/3 system all the three servers like presentation; application server and database server are located at different system.

19.  What is the source list?

Answer: Source list is a list which determines from where a particular article can be procured from. Source list contains the vendor info, validity dates etc. A vendor could also be a store.

20. Where else can you use the space management data in Retail?

Answer: We can use the space management data in requirements planning and replenishment.

Advanced SAP IS Retail  Interview Questions and Answers

21. How do you create a article in SAP IS Retail?

Answer: Using MM41 transaction

22. What is a stock transfer order?

Answer: A stock transfer order is a PO that triggers the transfer of stocks between sites/stores within the same company.

23. Is it possible to solve the following scenario through SAP- Retail: If you buy two books, you will get the cheaper one free?

Answer: The bonus buy functionality in IS-Retail can be used to solve this case. You can create a bonus buy via a retail promotion or via sales condition master data.

If you first create a material grouping with all the articles in the combination, and then you create the bonus buy condition using that material grouping.

Check the bonus buy customizing in IMG —> Sales and distribution –> Basic functions —> Bonus.

24. What is EAN/UPC?

Answer: EAN is a European Article number and UPC is Universal Product Code.Each article should have a unique number.

25. How many UPC’s will be present for an article with 3 unit of measures?

Answer: Each unit of measures will have it’s own UPC or EAN numbers.

Related Interview Questions

  1. SAP ABAP on HANA Interview Questions And Answers
  2. SAP Adobe Forms Interview Questions And Answers
  3. SAP HANA Interview Questions
  4. Core Java Interview Questions
  5. JSF Interview Questions
  6. JSP Interview Questions
  7. JPA Interview Questions
  8. Spring Framework Interview Questions
  9. Spring Boot Interview Questions
  10. Core Java Multiple Choice Questions
  11. 60 Java MCQ Questions And Answers
  12. Aricent Java Interview Questions
  13. Accenture Java Interview Questions
  14. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  15. Core Java Interview Questions For Experienced
  16. GIT Interview Questions And Answers
  17. Network Security Interview Questions
  18. CheckPoint Interview Questions
  19. Page Object Model Interview Questions
  20. Apache Pig Interview Questions
  21. Python Interview Questions And Answers
  22. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  23. PeopleSoft Application Engine Interview Questions


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here