SAP DI Interview Questions And Answers 2020[Latest]

SAP DI Interview Questions And Answers for experienced professionals from Codingcompiler. These SAP Data Integration interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions will help you in cracking your next job interview. All the best and happy learning.

SAP DI Interview Questions
SAP DI Interview Questions and Answers
Top SAP DI Interview Questions and Answers

Frequently Asked SAP DI Interview Questions and Answers
The best SAP DI Interview Questions And Answers


SAP DI Interview Questions


1. What is Data Integration?

2.  What is data dimension?
3. What is transformation in SAS data integration?
4. What is data access?
5. What is data governance?
6. Define Data Governance?

7.  What is Exception reporting in DI?
8. Explain multi-dimensional reporting?
9. What are the benefits of data integration?
10. What is meant by dimension tables in DI?
11. Describe how to adjust the performance of Data Integrator?
12. What is data reconciliation?
13. What do you mean by exception reporting?
14. What is multi dimensional reporting?

15.  What do you mean by fact table in dw?

SAP DI Interview Questions and Answers



1. What is Data Integration?

Answer: The process of combining data from different resources. The combined data is provided to the users with unified view. Information from different enterprise domains are integrated – known as Enterprise Information Integration. Useful for merging information from different technologies among enterprises.



2.  What is data dimension?

Ans. It is the definition of the customer, product and organization data to be held in central location and to be accessed by all the with governance around change. Common set of dimension are required to support all business views of data and self service reporting. Business view has the capability to segment customer, product and organization data across any dimension.

3. What is transformation in SAS data integration?

Answer: It is a metadata object which determines how to extract data, transform data and load data into data stores.

4. What is data access?


Ans. It is the access by selected business users to raw(untransformed) data loads.

5. What is data governance?

Ans. It is the robust, reliable, repeatable and controlled process both at point of input and through subsequent downstream control checks. This process exists to manage updates of business rules to maintain a level of consistency.


6. Define Data Governance?

Answer: Data Governance in the Data Integration is a repeatable, affordable and robust process, which downstream all the down checks. This process will able to manage all the updates that can maintain all the consistency of the data.

7.  What is Exception reporting in DI?

Answer: The exception reporting in the DI is mainly used to report the data which include more data issues.

8. Explain multi-dimensional reporting?

Answer: The multidimensional reporting in the DI will allow the users to make the aggregate analysis for the business metrics across the wide range of business dimensions.

9. What are the benefits of data integration?

Answer:Following are the benefits of data integration:

  • Makes reporting, monitoring, placing customer information across the enterprise flexible and convenient.
  • Data usage is efficient.
  • Cost Effective.
  • Risk adjusted profitability management as it allows accurate data extraction.
  • Allows timely and reliable reporting, as data quality is the prime technology for business challenges.

10. What is meant by dimension tables in DI?

Answer: The dimension table in SAS Data Integration is defined as the integral component for the fact table, as it contains the more textual explanations regarding the business. These dimension tables in the DI is a well-designed model which may contain more attributes and columns, as they will describe the dimension of the row table and serves as the main source of reporting labels.

Top SAP DI Interview Questions and Answers

11. Describe how to adjust the performance of Data Integrator?

Answer: Following are the ways to perform this:

  • Using array fetch size.
  • Ordering the joins.
  • Extracted data minimizing.
  • Locale conversion minimization.
  • Setting target-based options to optimize performance.
  • Improving throughput.
    Data type conversion minimization.

12. What is data reconciliation?


Ans. It Is the correction of the data inconsistency If data is loaded incorrectly from source system and if there is inconsistency between source system and loaded data then source system is treated authoritative.


13. What do you mean by exception reporting?

Ans. It is the reporting for data load completion to include any data issues.


14. What is multi dimensional reporting?

Ans. It allows users to efficiently aggregate and analyze business metrics across core business dimensions.

15.  What do you mean by fact table in dw?


Ans. Fact table represents the subject oriented and the focus of analysis. it generally contains elements f analysis such as sales, cost, quantity sold etc. these attributes can be summed up or averaged in order to understand the particular aspects. Fact table can also be sum up as union of the dimension tables that allows the fact measures to be analyzed from different scenarios.


16. Describe star schema and snowflake schema?

Answer: The star schema in the DI is described as the set of the database where the single fact table is subjected to the multiple dimension tables, whereas the snowflake schema is stated as the single fact table is interlinked to the multiple sets of dimension tables in order to reduce all the themes.

Frequently Asked SAP DI Interview Questions and Answers


17. Explain the main difference between the primary key and unique key?

Answer: Unique key in the DI is nothing but a key which contains one, two or more columns, which can be usually used to identify the particular row in a table. The value of the unique key is always equal to null, whereas the primary key has one values that don’t have a null value.

18. What is the difference between unique key and primary key?


Ans : Unique key is one or more columns that can be used to uniquely identify a row in a table. A table can have one or more unique keys. Unique keys can contain null values. While on the other hand table can have only one primary key. One or more columns in a primary key cannot contain null values.



19. What do you mean by data staging area?


Ans. Staging area of the data warehouse is both the storage area and set of process commonly referred as extract transformation load. The data staging area is everything between the operational source systems and the data presentation area.


20. What do you mean by fact table in dw ?


Ans : Fact table represents the subject oriented and the focus of analysis. it generally contains elements f analysis such as sales, cost, quantity sold etc. these attributes can be summed up or averaged in order to understand the particular aspects. Fact table can also be sum up as union of the dimension tables that allows the fact measures to be analyzed from different scenarios.


21. Explain the terms operational system and operating data?

Answer: The operational system in the data integration of SAS will have a set of multiple programs which can provide the major source for the particular data warehouse, whereas the operational data can provide the single source for an entire data warehouse.


22. What do you mean by data staging area?

Answer: Staging area of the data warehouse is both the storage area and set of process commonly referred as extract transformation load. The data staging area is everything between the operational source systems and the data presentation area.


23. Determine the transformation that can be used in the SAS data integration?

Answer: Metadata Object is the transformation, which is used in the SAS DI in order to evaluate the process of extracting data into respective data stores.

24. What is slowly changing dimension?

Answer: This is the technique for tracking changes to dimensional table values in order to analyze trends. For example, a dimension table named customers might have columns for customer id, home address and income. Each time the address or income changes for a customer, a new row could be created for that customer in the dimensional table and old row could be retained.

The best SAP DI Interview Questions And Answers

25. What is snow flake schema?

Answer: Snow flake schema is defined in which a single fact table is connected to multiple dimension tables. The dimension are structured to minimize update anomalies and to address single themes.

26. What is star schema?

Answer: Star schema is defined as database in which single fact table is connected to multiple dimension tables. This is represented in a star schema.

27. What is SAS application server, database server, SAS OLAP server and SAS metadata server?

Ans. SAS application server provides SAS services to a client. On the other hand database server provides relational database service to a client. Oracle, DB2, and Teradata are examples of relational databases.  SAS OLAP server provides access to multidimensional data. SAS metadata server provides metadata management services to one or more client application.

28. What is transformation in SAS data integration?


Ans : It is a metadata object which determines how to extract data, transform data and load data into data stores.


29. What is operational data and operational system?


Ans : Operational data is used as source data for a data warehouse. While operational system is one or more programs that provide source data for a data warehouse.

30. Explain the cons and pros of the SAS DI?

Answer: By enabling the rapid generation of data warehouses, data streams and data marts which reduces the development time of SAS data integration. The SAS DI sometimes can have performance issues and generate very complex code that is very hard to decode.

31. What is DI API?

Answer: The Data Interface API (DI API) is part of the SAP Business One Software Development Kit (SDK). The DI API contains objects and methods that enable developers to read, write, update, and remove data objects on the database level.


Related Interview Questions

  1. SAP ABAP on HANA Interview Questions And Answers
  2. SAP Adobe Forms Interview Questions And Answers
  3. SAP HANA Interview Questions
  4. Core Java Interview Questions
  5. JSF Interview Questions
  6. JSP Interview Questions
  7. JPA Interview Questions
  8. Spring Framework Interview Questions
  9. Spring Boot Interview Questions
  10. Core Java Multiple Choice Questions
  11. 60 Java MCQ Questions And Answers
  12. Aricent Java Interview Questions
  13. Accenture Java Interview Questions
  14. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  15. Core Java Interview Questions For Experienced
  16. GIT Interview Questions And Answers
  17. Network Security Interview Questions
  18. CheckPoint Interview Questions
  19. Page Object Model Interview Questions
  20. Apache Pig Interview Questions
  21. Python Interview Questions And Answers
  22. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  23. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here