SAP HR Interview Questions And Answers 2020 [Latest]

SAP HR Interview Questions

SAP HR Interview Questions And Answers for experienced professionals from Codingcompiler. These SAP HR interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on SAP HR will help you in cracking your job interview. All the best and happy learning.

In this SAP HR Interview Questions Blog, You Will Learn

SAP HR Interview Questions
SAP HR Interview Questions and Answers
Frequently asked SAP HR Interview Questions 
Advanced SAP HR Interview Questions and Answers

SAP HR Interview Questions

  1. What is SAP HR
  2. How can you say that SAP HR is better than PeopleSoft HR?
  3. What is PROCESSING CLASS, where we do them and why?
  4. Explain the uses of the simple maintenance interface?
  5. What is INTERNAL PAYROLL PROCESS?
  6. Where are payroll results stored?
  7. Which are the sub-modules in SAP HR?
  8. How do you restrict the data to be entered in payroll area?
  9. What is an Infotype?
  10.  Where are payroll results stored?


SAP HR Interview Questions and Answers

Q1) What is SAP HR?

Answer: SAP HR records the data from the hiring an employee to its final termination in organization. It store the employee data such as designation, role, salary details, working shifts, address and so on.

Q2) How can you say that SAP HR is better than PeopleSoft HR?

S.NoSAP HRPeopleSoft HR
1Various structures of data are allowedLimited structures of data are allowed
2Restrictions on the employees data make it secure                     For restrictions, additional programming or modeling is to be done
3It is dynamic in natureOnly a few features are dynamic


Q3) What is PROCESSING CLASS, where we do them and why?

Answer: Wage type characteristic that determines how processing is conducted during the payroll run.


Q4) Explain the uses of the simple maintenance interface?

Answer: Simple Maintenance is used when Staff assignments and reporting structure are to be changed. There are three main areas in Simple Maintenance. Each area contains particular maintenance functions, depending on whether you want to edit organizational structure, staff assignments or task profiles. For Organizational Management users, Simple Maintenance is best used to establish the basic framework in organizational plan development. For complete, detailed editing of individual organizational objects in your organizational plan (editing particular positions or organizational units, for example), we recommend that you switch to Info-type Maintenance. Simple maintenance uses a tree structure, which allows you to create a basic framework for organizational plans, using streamlined procedures. In this way, we can create an organizational and reporting structures step by step.


Q5) What is INTERNAL PAYROLL PROCESS?

Answer: Payroll process(program) is run at a specific point in time, not only to calculate an employee’s basic remuneration but also any special payments, overtime payments or bonuses that must be effected for the period in question.

Q6) Where are payroll results stored?

Answer: Payroll results are store in PCL2 cluster, which can be accessed using the transaction pc_payresult.


Q7) Which are the sub-modules in SAP HR?

ANswer: 

Following are the modules in SAP-HR —
-Recruitment -Personnel Administration
-Organization Management
-Personnel Development
-Training and Event Management
-Compensation Management
-Personnel Time Management
-Payroll
-MSS – Manager Self Service
-ESS – Employee Self Service

Q8) How do you restrict the data to be entered in payroll area?

Answer: No, data is entered in a payroll area , but the employees are defined depending on their payscale structure. If you are restricting any data to be entered for pay strcs this is for indirectly for payroll area.

Q9) What is an Infotype?

Answer:

Individual Information such as last name, first name, DOB etc is defined in data fields. Data fields are grouped into information units according to their content, these information units are called Infotypes. Infotypes have names and 4 digit keys.

For Ex. Infotype 0002 is for Personal Data, which stores Employees Full Name, Date of Birth, etc.

An Infotype can have a sub-type.
Infotypes are classified as follows

1000 – 1999 == OM related
2000 – 2999 == Time related
9000 and above Customer Specific

Q10) Where are payroll results stored?

Answer: Payroll results are store in PCL2 cluster, which can be accessed using the transaction pc_payresult

Frequently asked SAP HR Interview Questions 

Q11) What is Matchcode W?

Answer: Match Code W provides a list of all personnel numbers in the selected payroll area that have been rejected by the payroll run because of incorrect data. This means that the payroll has not run for them successfully. Personnel numbers are also included in Matchcode W if personnel data is changed in the correction phase of the payroll run.

Q12) What is the difference between Indian and US Payroll. (I said each of them have their own ITs and the taxation differs.)

Answer: Yes it correct and even you have to say about the Benefits which are more important in US. In US unemployment tax will come. Garnishments will come, Residence taxation, Work tax and others, you have to say it in broad way then only they can know that you are working, or confident enough.


Q13) How do you differentiate Tax for different countries?

Answer: Taxation has so many use exits to be created which means it all happens only from  the new versions which SAP Releases.

Q14) How would record time in your SAP HR system?


Answer:
We can record time using one of the following methods

-Online by time administrators
-Separate time recording systems
-Cross-Application Time Sheet (CATS)
-Employee Self-Service (ESS) applications
-Customer systems with an interface to the R/3 System

Q15) What is PROCESSING CLASS, where we do them and why?

Answer: 

Wage type characteristic that determines how processing is conducted during the payroll run.

Q16) How do you restrict the data to be entered in payroll area?


Answer: 

No, data is entered in a payroll area , but the employees are defined depending on their payscale structure. If you are restricting any data to be entered for pay strcs this is for indirectly for payroll area.

Q17) What is meant by authorization? Did you ever work on it?

Answer: 

Authorisations are the transactions given to the end users or the developers for only some areas to work, infotyopes, transaction codes, org units and others depending on the requirement of the client or the developing enterprise.  Check this at PFCG tcode.

Q18) What do you mean by the term rewards management?

Answers: It is basically a strategy with the help of which an organization make sure that workers who performed well in their responsibilities and tasks are rewarded in affair manner and are provided various benefits. The rewards can be in the form of a gift, salary hike, promotion and so on. There are certain benefits can be assured by an organization with effective rewards management approach. The biggest one is they can simply motivate other employees to handle their jobs reliably and easily. 

Q19) How SAP HR can be trusted for the recruitment and training of the employees?

Answer: Both of these modules are very essential and simply enable and organization to get results they also expect from their workforce. SAP HR tool is good enough to provide information on what sort of training is to be provided to the employees and how they can benefit them. The tool can be trusted for its suggested approach which is based on the employee’s performance and the weak portion. 


Q20) Describe the various structures in SAP – HR?


Answer: Structures are required to represent statutory, regional, and organizational conditions in an organization. Following are three structures in SAP HR.

–Enterprise Structure – gives Information about the location of work on an employee. It comprises of Client, Company Code, Personnel Area, and Personnel Sub-area.

–Personnel Structure – gives information about the employees job function. It comprises of Employee Group and Employee Subgroup.

–Organizational Structure – gives relations between employee and his corresponding departments or business unit. It comprises of organizational plan, which includes Job, position, organizational unit etc.

Advanced SAP HR Interview Questions and Answers


Q21) Can a posting run be deleted?

Answer: Yes It can be reversed before the Bank transfer.Once the transfer is done the pay menets need to be adjusted in the next payments.

Q22) What activities are possible when the payroll control record is set to ” Released for Payroll “?

Answer: When you set the status to Released for pay roll “‘ you cant make any changed to master data. Its actully released for pay roll.


Q23) How can you maintain information for an Infotype?

Answer: To maintain information in an Infotype you could use –

PA30 – Personal Administration Maintenance
PA40 – Personal Actions
Alternatively, Fast Entry Screen.

Q24) What Do You Understand By Mandatory Activities?

Answer: Mandatory activities are activities for which SAP does not deliver default settings, such as organizational structure. Customer-specific requirements must be stored for activities that are classified as mandatory.

Q25)What is Recruitment Cycle?


Answer: 

Its is the complete process of  recruitment right from identifying the vacancies displaying the same, notifying them, inviting the applicants, screening the applicants, interviewing them, selecting them, and recruiting them and appointing them(giving an organizational position in the organization— all theses processes constitute the recruitment cycles.

Q26) What is Qualification Deficiency? How will you come to know that a Person does not have certain skills/qualificatio ns? (This was posed after I said that I worked on Training and Events also).


Answer: 

Generally the required qualifications are stored in Required Qualifications (Infotype 5129).  So any deficient qualifications can be viewed in this infotype.


Q27) With Other Modules ie (HR : FI)?

Answer: T Code: T.CODE PC00_M99_CIPE

Path : wagetype->symbolic- >GL Code Assignment in the backend in both HR and FI system Result Tables & Cumulative Result Tables
Tcode PAYPC_RESULT or PC00_M40_CLSTR.

How do I design the Indian Remuneration statement for the first time as the IN01 which is copied and renamed is showing blank.

After copying he IN01 form go into the form and click on the windows where you find so many entries to be made.

Q28) How to assign a person two different pers no.s and allocate him two different comp. codes and generate a single invoice? Suppose for a person I have to pers no.s A and B. I want to send him to one company in the morning and the other in the noon. How should I do this. (I only know one person can be given more than one position by giving percentage in OM. I said that this process is concurrent employment.)

Answer: No, even with Concurrent employment also it is not possible to assign two personnel numbers for one person. You can assign him to work wih two Personnel ID Numbers with the same number and make invoice.

Q29) What is the purpose of creating symbolic a/c, what is transaction code for the same ? Can we assign one symbolic a/c to multiple wage types?

Answer: 

It depends upon your payrol requirement to create salary head like expense account etc.

Q30) What Is the Manager’s Desktop?

Answer: The Manager’s Desktop is a computer system, which is available only to the managers. Other employees cannot see the Manager’s Desktop; whereas, the manager can use this computer system to see the status of all the employees who are logged in. The computer system also helps managers to perform their administrative and strategic works.

Q31) What Are Optional Activities?

Answer: Optional activities are activities for which SAP delivers default settings. These default settings can be used if they satisfy the requirements.

Q32)  What Do You Understand By Critical Activities?

Answer: Critical activities are activities that should be carried out very carefully, because errors in these activities may lead to negative consequences.

Q33) Which time we have to consider while login time 

Answer: 

1) swiping machine recorded time 
2) System login time.

If an company is going for both the systems, first the company want to decided to go for swapping card system or system log in time, if you required the both, then you discuss with the time administrator to design for both, as per the company requirement the time administrator will decided.

Q34) What are Dynamic Actions?

Answer: Give a few examples. What is IT’s you used in them? (I know only Birth of Child action, and the IT’s used in it are Personal Data, Additional Payments)

Dynamic actions are triggered by the system. They are the result of some personnel action. If you make a change (personnel action) to the personnel data of an info type that then has an effect on the data of a second info type, the system automatically displays the info type. One of the main purposes of the dynamic action (of the system) is to have a consistent and coherent data. These actions are started automatically by the system, unlike the Personnel actions which you start by yourself. The best example is when you carry out an action lets say hiring, you need to populate a set of info types. Your initial entry of details in infotype 0000 is personnel action. When you do this system automatically displays next info types- which is a result of dynamic action.

Q35) List The Various Components Of The Enterprise Structure In Systems, Applications, And Products (SAP) In Human Capital Management (HCM)?


Ans:

The components of the enterprise structure in SAP HCM are given as follows:

  • Client
  • Company code
  • Personnel area
  • Personnel subarea

Q36) What Are Personnel Subareas?


Ans:

A personnel subarea is a part of personnel area, which can be subdivided according to the geographical location or the strategic line of business. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, if the branches or locations of an organization are defined as personnel area, then its departments, such as HR and ADMIN, are the personnel subareas of the organization.

Q37) What are the three administrators ?


Ans:

  • The three administrators are :
  • Personnel Administrator
  • Payroll Administrator
  • Time Administrator

Q38) What is an evaluation path?


Ans:

An evaluation path describes a chain of relationships that exists between individual organizational objects in the organizational plan.

You can maintain evaluation paths on img -> Personnel Management ->Organization Management-> Basic Settings-> Maintain Evaluation Paths .

Q39) Through which T-Code you are able to create a remuneration statement?

Ans:

PC00_Mxx_CEDT (xx – denotes the molga for a country).

Q40)  Can a posting run be deleted?

Ans:

Yes It can be reversed before the Bank transfer.Once the transfer is done the payments need to be adjusted in the next payments.

Related Interview Questions

  1. SAP ABAP on HANA Interview Questions And Answers
  2. SAP Adobe Forms Interview Questions And Answers
  3. SAP HANA Interview Questions
  4. Core Java Interview Questions
  5. JSF Interview Questions
  6. JSP Interview Questions
  7. JPA Interview Questions
  8. Spring Framework Interview Questions
  9. Spring Boot Interview Questions
  10. Core Java Multiple Choice Questions
  11. 60 Java MCQ Questions And Answers
  12. Aricent Java Interview Questions
  13. Accenture Java Interview Questions
  14. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  15. Core Java Interview Questions For Experienced
  16. GIT Interview Questions And Answers
  17. Network Security Interview Questions
  18. CheckPoint Interview Questions
  19. Page Object Model Interview Questions
  20. Apache Pig Interview Questions
  21. Python Interview Questions And Answers
  22. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  23. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here