SAP NetWeaver Interview Questions And Answers 2020[Latest]

SAP NetWeaver Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These SAP NetWeaver Interview Questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on SAP NetWeaver will help you in cracking your next job interview. All the best and happy learning.

In this article, you’ll learn

SAP NetWeaver Interview Questions
SAP NetWeaver Interview Questions And Answers
The Best SAP NetWeaver Interview Questions And Answers
Top SAP NetWeaver Interview Questions And Answers
Frequently Asked SAP NetWeaver Interview Questions And Answers

SAP NetWeaver Interview Questions

1. What do you understand by SAP NetWeaver?
2. What is the transactional processing in AS ABAP? Explain?
3. How do you connect to SAP NetWeaver Backend system?
4.  What Is Sap Enterprise Portal?
5. How to trigger the idoc? 
6. What Components Does Sap Enterprise Portal Contain?
7. What is SAP?
8. What Is The Relationship Between Web Dynpro And Sap Enterprise Portal? Are Iviews And Web Dynpro Competing Technologies?
9. What is lock management in the SAP system?
10. How Is User Management Implemented In Sap Enterprise Portal?


SAP NetWeaver Interview Questions And Answers


1. What do you understand by SAP NetWeaver?

Answer: SAP NetWeaver is technology platform for all SAP applications and is ABAP based foundation for many SAP products. This allows you to manage different applications using a single platform and hence reduce the cost of product management to significant amount. SAP NetWeaver has modules in all the SAP products from SAP BI, SAP Enterprise Portal, and also in SAP system integration.

2. What is the transactional processing in AS ABAP? Explain?


Ans. Transactions are processing units grouped to provide specific units. They have four principal characteristics. The initial letters of these characteristics together form the acronym ACID.

Atomic

Consistent

Isolated

Durable

Atomic means that a transaction is either fully successful or does not have any effects at all. If a transaction-oriented system goes down, you need to ensure that inconsistent, partial results are not stored.

Consistent means that the system status changes from one that is accurate and consistent in business terms to another that is also accurate and consistent in business terms.

Isolated means that the changes made within a transaction can only be seen by other transactions, even those that run simultaneously, after the final confirmation.

The results of a transaction are durable because after the final confirmation they are stored permanently in the database.

3. How do you connect to SAP NetWeaver Backend system?

Answer: To enable back-end connectivity for other application types, such as composite views and processes, use Remote Function Calls (RFCs) and Web services, which are configured in SAP NetWeaver Administrator.


4.  What Is Sap Enterprise Portal?

Answer :

SAP EP offers users role-specific, Web-based and secure access to all relevant information, applications and services. Employees only need a desktop and a Web Browser, and can begin work once they have been authenticated in the portal.

5. How to trigger the idoc? 

Ans. We can trigger the idoc by using T Code – WE19

6. What Components Does Sap Enterprise Portal Contain?

Answer :

SAP Enterprise Portal contains the NetWeaver components Portal, Knowledge Management, and Collaboration. In addition, SAP provides pre-defined content. At the moment the portfolio contains more than 100 business packages, which are shipped in multiple languages.

7. What is SAP?

Ans. SAP stands for System Analysis and Program Development.

8. What Is The Relationship Between Web Dynpro And Sap Enterprise Portal? Are Iviews And Web Dynpro Competing Technologies?

Answer :

Web Dynpro is Sap’s programming model for developing professional and interactive Web user interfaces for business applications.

An iView is a logical portal content module representing a visual application or part of one. One or more iViews are combined on a portal page, which is then assigned to users by the role definition. Web Dynpro UIs are integrated in SAP Enterprise Portal with iViews.

9. What is lock management in the SAP system?

Ans. Lock management is used in SAP system to ensure data consistency and to check that data records cannot be changed by any particular user at any particular time. A database transaction is a combination of the physical and logical unit. The database lock administration can only coordinate this type of database transaction. From an SAP point of view this is not sufficient, because SAP transactions, which are formed from a sequence of logically related work steps that are consistent in business terms, are generally made up of several dialog steps. SAP systems need to have their own lock management. Enqueue’s work process is used for this purpose. This also ensures that the platform-independence of lock management is maintained.

10. How Is User Management Implemented In Sap Enterprise Portal?

Answer :

The portal uses the ‘User Management Engine’ (UME) which is an integral part of SAP Web Application Server Java. The UME manages user and user-related data (roles, groups) which can be retrieved from an LDAP directory, a SAP Web Application Server Java, a database, or a combination of these. Administration tools allowing you to manage users, groups, and roles are integrated in the portal user administrator role. A configuration tool for configuring the UME is integrated in the portal system administrator role.

In addition, the UME provides many features such as self-registration with approval workflow, notification emails, and so on.

The Best SAP NetWeaver Interview Questions And Answers

11. What is an instance? How many types of instances are there? Explain them.

Ans. An instance is an administrative unit that combines SAP system components proving one or more services. The services provided by an instance are started or stopped together. You use a common instance profile to set parameters of all the components of an instance. Each instance has its own buffer area. An instance runs on one physical computer, but there can be multiple instances on one computer. An instance is identified by the system ID(SID) and the instance number. There are two types of instances :

The central instance of the SAP system is distinguished by the fact that it offers services that no other instance of the system offers. For the AS ABAP, these are the message server and the enqueue work process. For the AS Java, you can recognize the central instance by the software deployment manager (SDM).

12. What Is The Transaction Code To Be Used To View Your Own Spool Requests In Sap ?

Answer :

SP02 is the transaction code to view your own spool requests. 

Please note that SP01 is used for viewing all spool requests where as SP02 is used to view only own spool requests.

13. Could you explain the structure of SAP NetWeaver version?

Answer: NetWeaver version is usually shown as Release X.Y and EHP Z and it is represented as product version X.YZ.

Example −

SAP NetWeaver 7.3 EHP1 is represented as SAP NW 7.31

14. Where do you find PAM for SAP NetWeaver platform?

Answer: Support.sap.com

15. What Is The Tool To Be Used To Perform Java Support Pack Upgrade?

Answer :

JSPM is the tool used to perform Java support pack upgrade in SAP. JSPM stands for Java Support Pack Manager.

16. Define client and server in terms of both hardware-oriented

Ans. In a hardware-oriented view, the term server means the central server in a network that provides data, memory, and resources for the workstations(clients).

In the software-oriented view, the client and server are both defined as the process level(service). Service in this context is a service provided by a software component. This software component can consist of a process or a group of processes and is then called a server for that service. Software components that use a service are called clients. At the same time, clients can also be servers for other specific services.

17. How To You Apply License For An Abap Stack Of An Sap System ?

Answer :

SLICENSE is the transaction code used to apply license for an ABAP stack of an SAP system

18. Where do you download SAP NetWeaver trial version? What are the installation steps?

Answer: 

  1. First step is to get the software from the SAP download center.
  2. Next is to perform the installation of the same.
  3. Then you have to perform Eclipse installation.
  4. You can get a trial from store.sap.com, search for “SAP NetWeaver Application Server ABAP 7.03 64-bit Trial”.

19. What is an update in terms of the SAP system? Explain.

Ans. In the SAP system, a business process is mapped using an SAP transaction that can contain several screen changes. Data changes effected by this process are supposed to be executed completely or not at all in the database. The update system offers increased security, performance, and restorability in the execution of database changes. The updating system is a technology that allows SAP transactions to off-load time-intensive database changes.

To increase performance further, application developers can configure different types of updates:

-Time-critical, primary V1 updates. They are relevant to objects that have a controlling function in the system, such as a change to the material stock or an order creation.

-Non-time critical, secondary V2 updates that depend on the V1 updates. These are purely statistical updates such as the calculation of results.

-Non-time critical updates that are allowed and processes at a later point of time (collective run).

20. Can you change from Typical to Custom mode or vice versa?

Answer: You have to note that it is not possible to change from Custom to Typical mode or from Typical to Custom mode on the Parameter Summary screen.

Top SAP NetWeaver Interview Questions And Answers

21. What are the post installation steps for SAP NetWeaver installation?

Answer: After the installation, you should remember the following points −

The installer creates the installation directory sapinst_instdir, this directory contains all the log files, and which is located directly in the %ProgramFiles% directory. If the installer is not able to create sapinst_instdir there, it tries to create sapinst_instdir in the directory defined by the environment variable TEMP.

There is a subdirectory created for each option and it is located in the sapinst_instdir directory as mentioned in previous step.

If you want to see the list of all available installer properties, you can go to this path- %TEMP%\sapinst_exe.xxxxxx.xxxx after you have started the installer and run the below statement:

sapinst.exe -p

22.  What Is Trex? What Does Trex Stands For? What Is Trex Used For?

Answer: TREX is a search engine in the SAP NetWeaver technology platform. It can be used in various system environments primarily as an integral part of SAP products like Enterprise portal, Knowledge Warehouse and Business Intelligence(BI).

TREX stands for “Text Retrieval and Information Extraction”.

23. What activities that you need to perform in Transport Management System?

Answer: Transport management is one of the key components in SAP system landscape and is used to perform the following activities −

  • Defining Transport Domain Controller
  • Configuring the SAP system landscape
  • Defining the Transport Routes among systems within the system Landscape
  • Distributing the configuration

24. What is the use of metadata? Can we create that?


Ans. Metadata or message Metadata provides the structure definition of the XI message.  can be created in IR . which is called Message Type.

Inbound proxy is server proxy and the outbound proxy is client proxy.  In client-server architecture let me explain, that someone is sending a request for data then that someone will be server and that is through a proxy and the client will fulfill this requirement and send the response back through a proxy that is an outbound proxy.

25. What is message monitoring, component monitoring, and performance monitoring?

Ans. 

Message monitoring is to monitor the status of the message that if it is successful or in waiting for the state, or to be delivered or if it is in error at what point it is in error and to review all the steps of the message in Adapter engine or integration engine with the payload.

Component monitoring means majorly monitoring the status of communication channels that they are flowing data properly or not, the status of the adapter engine, etc.

Performance Monitoring is to monitor the instance of servers for each and every interface.

26. What Is The Name Of The Database On Which Your Trex Runs In Your Landscape?

Answer :

 TREX is a standalone component that can be used in a range of system environments and it doesn’t depend on any particular database.

27. How does the user connect to SAP NetWeaver Backend system?

Answer: For enabling the back-end connectivity for other application types, like the composite views and processes, use Remote Function Calls (RFCs) and Web services, which have been configured in SAP NetWeaver Administrator.

In the end, user comes back to the service area (/IWFND/MAINT_SERVICE) on the Gateway system and then adds the new service by utilizing the system alias he has earlier created.

28. How to trigger the idoc?

Ans. We can trigger the idoc by using T Code – WE19

29. What is message monitoring, component monitoring, and performance monitoring.?

Ans. 

Message monitoring is to monitor the status of the message that if it is successful or in waiting for the state, or to be delivered or if it is in error at what point it is in error and to review all the steps of the message in the Adapter engine or integration engine with the payload.

Component monitoring means majorly monitoring the status of communication channels that they are flowing data properly or not, the status of the adapter engine, etc. Performance Monitoring is to monitor the instance of servers for each and every interface.

30. What Is The Need Of Trex In Biw System?

Answer : In SAP Netweaver BI, the TREX engine powers the BI Accelerator, which is a plug in appliance for enhancing the performance of Online analytical processing.

Top SAP NetWeaver Interview Questions And Answers

31. Explain the concept of the SAP NetWeaver Business Client?

Answer: SAP NetWeaver Business Client (NWBC) is a new SAP user interface (UI), which presents the end users with an integration of classic SAP GUI-based transactions which is seamless and newly developed applications are based on Web Dynpro ABAP. A high-fidelity UI is offered for improvising the user experience, In the desktop variant. NWBC provides the user gets a user experience which is more modern and typical.

32.  What Is The Tool Provided By Sap For Performing Sizing Of A Project ?

Answer: Quick Sizer is the tool provided by SAP for performing sizing of a project.

33. What is SAP NetWeaver Developer Studio?

Answer: The SAP NetWeaver Developer Studio is actually SAP’s environment meant for developing Java-based, multiple-layered business applications. This is based on Eclipse which is an open source product, and whose open plug-In architecture not only provides a sound basis of Java development core functionality but also provides a suitable platform which extends it with features which are is more specific.

34. How does the user open the sar file?

Answer: Use a SAPCAR file, option sapcar -xvf and file xxxxxx.sar and extracting the .sar file. User must utilize a SAPCAR of your OS system. Maybe an unix system. User is not advised to use a very old SAPCAR version.

35. What is the difference b/w Graphical mapping and XSLT mapping?

Ans. XSLT MAPPING Converts from XML to text, HTML, DHTML.and the main difference is the XSLT Mapping itself generates the target structure.there is no other tool or mapping in convert in XML to text and HTML.

Frequently Asked SAP NetWeaver Interview Questions And Answers

36. How to get the Report of used or unused Tcodes by user in last one year?

Answer: 

  1. User can upsurge the retention time for ST03N in order to keep this data for a longer duration than the default period of 2 months.
  2. User should ensure that he’s in the Expert Mode and drill into Collector and Performance DB -> Performance Database -> Workload Collector Data -> Reorganization -> Control
  3. Then user sets the retention time for the aggregates he requires. User only is required to increase the TOTAL Monthly aggregate for areas WM and WN.

37. Explain in how many ways SAP Netweaver AS can be installed?

Answer: For SAP Netweaver, there are 3 different installation options. These are :

  • SAP Netweaver AS ABAP: Complete infrastructure in which ABAP-based applications can be developed and used.
  • SAP Netweaver AS Java: Complete infrastructure in which J2EE-conform applications can be developed as well as used.
  • SAP Netweaver AS ABAP + Java: Complete infrastructure in which ABAP-based and J2EE-based applications can be developed besides being used. This installation lays emphasis on the Java ABAP integration which is seamless.

38. Who will prepare the functional spec?

Ans. Functional Spec derives from Software requirements. Software requirement derives from Marketing requirements. MRs will be prepared by Business Analysts with help of End Users. So, Functional Spec is a small piece of the requirement to fill the business requirements. Finally, the Functionality will be validated/Verified against MRs tested by End User during user acceptance testing.

39. How do you add a system to Transport domain?

Answer: Step 1 – Log on to the SAP system, that you want to add as a System, in client 000 and enter the transaction code — STMS. If system is not added, TMS will check configuration file DOMAIN.CFG and will prompt you to create one. Click on — Select the Proposal and Save. The system will remain in ‘Waiting’ status initially.

To complete the task? login to the Domain Controller System → Transaction STMS → Go to Overview → Systems.

40.  What is the difference b/w Graphical mapping and XSLT mapping?

Ans. XSLT MAPPING Converts from XML to text, HTML, DHTML.and the main difference is the XSLT Mapping itself generates the target structure.there is no other tool or mapping in convert in xml to text and html.

Related Interview Questions

  1. SAP ABAP on HANA Interview Questions And Answers
  2. SAP Adobe Forms Interview Questions And Answers
  3. SAP HANA Interview Questions
  4. Core Java Interview Questions
  5. JSF Interview Questions
  6. JSP Interview Questions
  7. JPA Interview Questions
  8. Spring Framework Interview Questions
  9. Spring Boot Interview Questions
  10. Core Java Multiple Choice Questions
  11. 60 Java MCQ Questions And Answers
  12. Aricent Java Interview Questions
  13. Accenture Java Interview Questions
  14. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  15. Core Java Interview Questions For Experienced
  16. GIT Interview Questions And Answers
  17. Network Security Interview Questions
  18. CheckPoint Interview Questions
  19. Page Object Model Interview Questions
  20. Apache Pig Interview Questions
  21. Python Interview Questions And Answers
  22. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  23. PeopleSoft Application Engine Interview Questions


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here