VMware Interview Questions And Answers 2020

VMware Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These VMware interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on VMware will help you in cracking your next VMware job interview. All the best and happy learning.

In this blog, you’re going to learn

VMware Interview Questions 
VMware Interview Questions And Answers
Frequently Asked VMware Interview Questions and Answers
Top best VMware Interview Questions and Answers


VMware Interview Questions

1. What is VMware vSphere? 
2. How will you define VMware HA?
3. What is vCenter?
4. What is NFS?

5. what is RDM?
6. what is Hypervisor?
7. What is NFS?
8. What is the difference between the vSphere ESX and ESXi architectures?
9. What is Hardware virtualization & Advantages of hardware Virtualization?
10. What is VM Monitoring status?


VMware Interview Questions And Answers


1. What is VMware vSphere? 

Answer: VMware suite is globally recognized as VMware vSphere, and it comprises of virtualization, management, and interface layers. The essential core components of VMware vSphere are the ESXi server and the vCenter Server.

2. How will you define VMware HA?

Answer: VMware High Availability (HA) provides easy to use, cost-effective high availability for applications running in virtual machines. In the event of server failure, affected virtual machines are automatically restarted on other production servers with spare capacity.

3. What is vCenter?

Answer: VMware vCenter is the central management system for VMware Virtualization infrastructure. vCenter can accommodate thousands of ESXi hosts within the inventory which enables you to handle multiple ESXi hosts.

4. What is NFS?

Answer: Network File System is a file-sharing protocol that uses a communication bridge between ESXi hosts and NAS(Network-attached storage) devices over a TCP/Ip network. It can hold ISO images, templates, virtual machines files, and other dates.

5. what is RDM?

Answer: Raw device mapping(RDM) is a mapping file located in VMFS volume and acts as a proxy for the raw physical storage device. It allows the virtual machine to read and write from the storage, and it also contains metadata to manage and redirect disk to the physical device. By using RDM, we can use Vmotion, file system, and even, we can add raw LUNs to the virtual machine.

6. what is Hypervisor?

Answer: A hypervisor is a process of segmenting the OS and applications of a computer through underlying physical hardware. It drives the concept of virtualization by allowing the physical host machine to act as guests for practical usage of computing resources such as network bandwidth, memory, and CPU cycles. 

7. What is NFS?

Answer: Network File System is a file-sharing protocol that uses a communication bridge between ESXi hosts and NAS(Network-attached storage) devices over a TCP/Ip network. It can hold ISO images, templates, virtual machines files, and other dates.

8. What is the difference between the vSphere ESX and ESXi architectures?

Answer: VMware ESX and ESXi are both bare-metal hypervisor architectures that install directly on the server hardware. Although neither hypervisor architectures relies on an OS for resource management, the vSphere ESX architecture relied on a Linux operating system, called the Console OS (COS) or service console, to perform two management functions: executing scripts and installing third-party agents for hardware monitoring, backup or systems management.

In the vSphere ESXi architecture, the service console has been removed. The smaller code base of vSphere ESXi represents a smaller “attack surface” and less code to patch, improving reliability and security.

9. What is Hardware virtualization & Advantages of hardware Virtualization?

Answer: Transforming Hardware resources into software layer is called Hardware virtualization, using hardware virtualization we can run multiple operating system’s concurrently on a piece of since hardware

So we can reduce Hardware Resources Save Power, cooling, Space.

Provide high availability to Virtual Machines Easy to manage.

10. What is VM Monitoring status?

Answer: HA will usually monitor ESX hosts and reboot the virtual machine in the failed hosts in the other host in the cluster in case of host isolation but i need the HA to monitors for Virtual machine failures also. here the feature called VM monitoring status as part of HA settings.VM monitoring restarts the virtual machine if the VMware tools heartbeat didn’t receive with the specified time using Monitoring sensitivity.


Frequently Asked VMware Interview Questions and Answers


11. What is VMware and what does it do?

Answer: VMware is a virtualization and cloud computing software provider,    With VMware server virtualization, a hypervisor is installed on the physical server to allow for multiple virtual machines (VMs) to run on the same physical server.

12. What is VMware Server?

Answer: VMware Server could be a virtualization product that creates it attainable to partition one physical server into multiple virtual machines. VMware server works with Windows, Solaris, UNIX, and Netware, any or all of which might be used at the same time on equivalent hardware.

13.  Is VMware a cloud?

Answer: VMware Cloud on AWS is an integrated cloud providing together developed by AWS and VMware delivering an extremely ascendable, secure and innovative service that permits organizations to seamlessly migrate and extend their on-premises VMwarevSphere-based environments to the AWS Cloud running on next-generation Amazon Elastic.

14. What is VMware vCenter?

Answer: VMware vCenter server may be a centralized management application that enables you to manage virtual machines and ESXi hosts centrally. vSphere consumer is employed to access center Server and ultimately manage ESXi servers. … for instance, you’ll be able to simply clone existing virtual machine in vCenter Server.

15. What is a VM server?

Answer: A virtual machine server (VM server) hosts or runs virtual machines that run numerous operational systems and act as full computing platforms on their own through emulation and virtualization.


16. Why is virtualization needed?

Answer: Virtualization reduces the number of physical servers, reducing the energy needed to power and funky them. Save time. It is also a lot of quicker to deploy a virtual machine than it’s to deploy a brand new physical server. cut back desktop management headaches.

18. How will virtualization work?

Answer: Golf stroke multiple VMs on one pc permits many operating systems and applications to run on only 1 physical server, or “host.” a skinny layer of package referred to as a “hypervisor” decouples the virtual machines from the host and dynamically allocates computing resources to every virtual machine PRN.

19. What is hypervisor in VMware?

Answer: A hypervisor or virtual machine monitor (VMM) is a laptop software package, code or hardware that makes and runs virtual machines. A laptop on that a hypervisor runs one or a lot of virtual machines is termed a number machine, and every virtual machine is termed a guest machine.

20. How will VMware vSphere work?

Answer: VMware vSphere includes the VMware ESX / ESXi hypervisor, a kind one hypervisor that functions because of the virtualization server; the VMware vCenter Server, that manages vSphere environments; the VMware vSphere consumer, that is employed to put in and manage virtual machines through the hypervisor; and VMware VMFS, the file.


Top best VMware Interview Questions and Answers

21. What will the I in ESXi stand for?

Answer: ESX stands for Elastic Sky X is that the server virtualization platform from VMware. VMkernel is that the Virtualization kernel that is regulated by a console OS that is additionally called the service console.

22. What are the types of Hypervisors?

Answer: There are two types of hypervisors

Hosted hypervisor (works as application i-e VMware Workstation)
Bare-metal (is virtualization software i-e VMvisor, Hyper-V which is installed directly onto the hardware and controls all physical resources).

23. What is VMware FT?

Answer: FT stands for Fault Tolerance very prominent component of VMware vSphere. It provides continuous availability for VMs when an ESXi host fails. It supports up to 4 vCPUs and 64 GB memory. FT is very bandwidth-intensive and 10GB NIC is recommended to configure it. It creates a complete copy of an entire VM such as storage, computes, and memory.

24. What is Fault Tolerant Logging?

Answer: The communication between two ESXi hosts is called FT logging when FT is configured between them. The pre-requisition of configuring FT is to configure VMKernel port.

25. What are the different types of virtualization?

Answer: The main types of virtualization include Server, Network, Storage, Application, and Desktop.

Application Virtualization: It increases the mobility of the applications and facilitates migration of the VMs with lesser downtime.

Desktop Virtualization: It is the virtualization of the desktop so as to reduce the cost and increase of the service.

Network Virtualization: It completely reflects the physical network as the software-defined network.

Server Virtualization: The multiple operating systems and the physical server could be run on the single server.

Storage Virtualization: It gives the abstraction layer for the resources of physical storage to get optimized in virtual deployment.  

26. What are VMware tools?

Answer: VMware tools represent a suite of utilities which enhance the performance of the virtual machines’ guest operating system and the VM management.  

27. What is Fault Tolerance?

Answer: VMware Fault Tolerance delivers continuous availability for the virtual machines even in an event of failover condition by creating and maintaining the secondary VM that is identical to the primary VM and is made available continuously. Fault Tolerance [FT] could be enabled for most of the virtual machines.

28. What is Virtual Desktop Infrastructure?

Answer: Virtual Desktop Infrastructure [VDI] hosts the desktop operating system on the centralized server in a data center. It is also referred as server-based computing as it is the variation on the client-server computing model.

The end user gets connected to their desktop by using the thin client. Moreover, the end user may get connected to the desktop by using the VMware Horizon view.  

29. How do you use the VMware tool?

Answer: Installation of the VMware tool eliminates or enhances the issues like

Inadequate color depth

Restricted mouse movement

Low video resolution

Incorrect Network display speed

Inability to drag-n-drop files or copy-paste

Syn the time of host and the guest operating system

Support the guest-bound calls

Ability to take quiesced snapshots of the guest OS


30. How do you justify that VMware is for easy access?

Answer: VMware comes with several features that make the user easy for access and maintain. A few of the features include:

Easy to use wizard for settings configuration

Web browser interface

Tools to create and maintain hosts

Easy maintenance of virtual machines

Configure VMware settings with easy graphics

31. What is the use of VMware Workstation?

Answer: Facilitates the user to run more than one operating systems on a single system simultaneously

Saves the existing operating system’s configuration in the form of virtual machines

Users may work on different OS even without switching between the OSs.

32.  Explain The Physical Topology Of Virtual Infrastructure 3 Data Centre?

Answer :

A typical VMware Infrastructure data center consists of basic physical building blocks such as x86 computing servers, storage networks and arrays, IP networks, a management server and desktop clients.

33. What Are Resource Pools & What’s The Advantage Of Implementing Them?

Answer :

A VMware ESX Resource pool is a pool of CPU and memory resources. Inside the pool, resources are allocated based on the CPU and memory shares that are defined. This pool can have associated access control and permissions. Clear management of resources to the virtual machines.

34. Explain Advantages Or Features Of Vmware Virtual Machine File System (vmfs)?

Answer :

It’s a clustered file system, excellent support for sharing between ESX servers in a cluster.

Features:

Allows access by multiple ESX Servers at the same time by implementing profile locking. SCSI Reservations are only implemented when LUN meta data is updated (e.g. file name change, file size change, etc.)

Add or delete an ESX Server from a VMware VMFS volume without disrupting other ESX Server hosts.

LVM allows for adaptive block sizing and addressing for growing files allows you to increase a VMFS volume on the fly (by spanning multiple VMFS volumes) With ESX/ESXi 4 VMFS volumes also can be expanded using LUN expansion Optimize your virtual machine I/O with adjustable volume, disk, file and block sizes. Recover virtual machines faster and more reliably in the event of server failure with Distributed journaling.

Limitations:

Can be shared with up to 32 ESX Servers. Can support LUNs with max size of 2TB and a max VMFS size of 64 TB as of version 4 (vSphere). “There is a VMFS3 limitation where each tree of linked clones can only be run on 8 ESX servers. For instance, if there is a tree of disks off the same base disk with 40 leaf nodes in the tree, all 40 leaf nodes can be simultaneously run but they can only run on up to 8 ESX hosts.” VMFS3 limits files to 262,144 (218) blocks, which translates to 256 GB for 1 MB block sizes (the default) up to 2 TB for 8 MB block sizes.

35. ow Do You Configure Vmware Virtual Centre Management Server For Ha & Drs? What Are The Conditions To Be Satisfied For This Setup?

Answer :

HA & DRS are the properties of a Cluster. A Cluster can be created only when more than one host added, in that case we need to configure HA & DRS as well to provide High Availability and Load balancing between hosts and for the virtual machines.

Related Interview Questions

  1. Core Java Interview Questions
  2. JSF Interview Questions
  3. JSP Interview Questions
  4. JPA Interview Questions
  5. Spring Framework Interview Questions
  6. Spring Boot Interview Questions
  7. Core Java Multiple Choice Questions
  8. 60 Java MCQ Questions And Answers
  9. Aricent Java Interview Questions
  10. Accenture Java Interview Questions
  11. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  12. Core Java Interview Questions For Experienced
  13. GIT Interview Questions And Answers
  14. Network Security Interview Questions
  15. CheckPoint Interview Questions
  16. Page Object Model Interview Questions
  17. Apache Pig Interview Questions
  18. Python Interview Questions And Answers
  19. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  20. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here