VMware NSX Interview Questions And Answer 2020[Latest]

VMware NSX Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These VMware NSX interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on VMware NSX will help you in cracking your next Workday Integration job interview. All the best and happy learning.

In This blog, you will learn

VMware NSX Interview Questions 
VMware NSX Interview Questions And Answers
Frequently Asked VMware NSX Interview Questions and Answers


VMware NSX Interview Questions 

1. What’s Service Console?
2. What’s vCenter Agent?
3. What’s the employment of Virtual Machine Port Group?
4. What is decoupling?
5. What is Control Plane?
6. What is Logical Switching?
7. What is NSX Gateway Services?
8. What is East-West Traffic in Logical Routing?
9. What is a Logical Firewall?
10. What Is Vcenter Agent?


VMware NSX Interview Questions And Answers


1. What’s Service Console?

Answer: The service console is developed primarily based au courant Redhat UNIX operating system OS, it’s accustomed manage the VMKernel

2. What’s vCenter Agent?

Answer: VC agent is associate degree agent put in on ESX server that permits communication between VC and ESX server. This Agent are put in on ESX/ESXi are done after you attempt to add the

ESx host in Vcenter.

3. What’s the employment of Virtual Machine Port Group?

Answer: Virtual Machine port cluster is employed by Virtual machine communication.

4. What is decoupling?

Answer: An important concept of network virtualization is the decoupling of software and the networking hardware. The software works independently of the networking hardware that physically interconnects the infrastructure. Any networking hardware that can inter-op with the software is always going to enhance the functionality, but it is not necessary. Remember that your throughput on the wire will be always limited by your network hardware performance.

5. What is Control Plane?

Answer

The decoupling of software and networking hardware allows you to control your network better because all the logic resides in the software. This control aspect of your network is called the control plane. The control plane provides the means to configure, monitor, troubleshoot, and also allow automation against the network.

6. What is Logical Switching?

Answer: NSX allows the ability to create L2 and L3 logical switching that enables workload isolation and separation of IP address space between logical networks. NSX can create logical broadcast domains in the virtual space that prevent the need to create any logical networks on the physical switches. This means you are no longer limited to 4096 physical broadcast domains (VLANs).

7. What is NSX Gateway Services?

Answer: The Edge gateway services interconnect your logical networks with your physical networks. This means a virtual machine connected to a logical network can send and receive traffic directly to your physical network through the gateway.

8. What is East-West Traffic in Logical Routing?

Answer 

East-west traffic is traffic between virtual machines within a data center. In the current context, this typically will be traffic between logical switches in a VMware environment.

9. What is a Logical Firewall?

Answer: Logical firewalls are of two types: distributed firewall and Edge firewall. A distributed firewall is ideally deployed to protect any east-west traffic, while an Edge firewall protects any north-south traffic. A distributed logical firewall allows you to build rules based on attributes that include not just IP addresses and VLANs, but also virtual machine names and vCenter objects. The Edge gateway features a firewall service that can be used to impose security and access restrictions on north-south traffic.

10. What Is Vcenter Agent?

Answer :

VC agent is an agent installed on ESX server which enables communication between VC and ESX server. This Agent will be installed on ESX/ESXi will be done when you try to add the ESx host in Vcenter.

Frequently Asked VMware NSX Interview Questions and Answers

11. What Are The Types Of Ports Groups In Esx/esxi?

Answer :

There are 3 types of port groups in ESX:

Service console port group

VMkernel Port group

Virtual machine port group

There are only 2 types of port group in ESXi:

Vmkernel Port group

Virtual Machine Port group

12. What Is Vmkernel ?

Answer :

VMWare Kernel is a Proprietary kernel of vmware and is not based on any of the flavors of Linux operating systems, .VMkernel requires an operating system to boot and manage the kernel. A service console is being provided when VMWare kernel is booted. Only service console is based up on Redhat Linux OS not VMkernel.

13. What Is The Use Of Vmkernel Port ?

Answer :

Vmkernel port is used by ESX/ESXi for vmotion, ISCSI & NFS communications. ESXi uses Vmkernel as the management network  since it don’t have service console built with it.

14. How Virtual Machine Communicates To Another Servers In Network ?

Answer :

All the Virtual Machines which are configured in VM Port Group are able to connect to the other machines on the network. So this port group enables communication between vSwitch and Physical Switch by the use of uplink (Physical NIC) associated with the port group.

15. What Is Mac Address Changes?

Answer :

All the virtual machines nics are provide with the MAC address at the time of creation and it is stored in .VMX file. If the packet  doesn’t match with the MAC address as same as in the .VMX file , it does not allow incoming traffic to the VM by setting this option as reject.

If it is set as Accept,ESX accepts requests to change the effective MAC address to other than the MAC address save din the .VMX file.

16. What Is Forged Transmits?

Answer :

Which is same as the Mac Address changes setting but it worked for the outgoing traffic but the MAC address changes setting is for incoming traffic.

17. What Is Promiscuous Mode?

Answer :

If the promiscuous mode set to Accept, all the communication is visible to all the virtual machines, in other words all the packets are sent to all the ports on vSwitch. It can be useful when you are running virtual machines with network sniffers to capture packet in that network.

18. What Are The Types For Network Failover Detection Settings?

Answer 

Link Status only – Relies solely on the link status provided by the network adapter. This detects failures, such as cable pulls and physical switch power failures, but it cannot detect configuration errors, such as a physical switch port being blocked by spanning tree or misconfigured to the wrong VLAN or cable pulls on the other side of a physical switch.

Beacon Probing –  Sends out and listens for beacon probes — Ethernet broadcast frames sent by physical adapters to detect upstream network connection failures — on all physical Ethernet adapters in the team. In addition to link status, to determine link failure. This detects many of the failures which are not detected by Link Status.

19. What’s the employment of Service Console port?

Answer : Service console port cluster needed to manage the ESX server and it

acts because of the management network for the ESX.

vCenter/vSphere shopper uses the service console IP’s to speak with the ESX server. this can be one in every of the commonly asked VMware interview queries.

20. How is that the clone totally different from the guide in VMware?

Answer :

guide is that the original of a Virtual machine and is employed to form copies

of alternative Virtual machines whereas a clone is simply the copy of Virtual

machine.

• A guide will get regenerate back to VM to update the master VM copy with latest

patches or updates however a clone, once created cannot be regenerate back to VM.

• biological research is of two types’ viz. Full clone and coupled clone.

Top Best Vmware NSX interview Questions

21. What are the different types of Partitions in ESX server?

Answer: 

/ -root

Swap

/var

/Var/core

/opt

/home

/tmp

22. What is Promiscuous Mode ?

Answer

If the promiscuous mode set to Accept, all the communication is visible to all the virtual machines, in other words all the packets are sent to all the ports on vSwitch. It can be useful when you are running virtual machines with network sniffers to capture packet in that network.

23. What is DCUI:

Answer: 

The Direct Console User Interface (DCUI) allows you to interact with the host locally using text-based menus. You can use the Direct Console User Interface to enable local and remote access to the ESXi Shell.

24. what’s cast Transmits?

Answer: Which is same because the mack Address changes setting however it worked for the outgoing traffic however the mack address changes setting is for incoming traffic.

25. How are you able to use third party backup tools in VMware?

Answer

There is associate inherent backup framework referred to as VCB (VMware consolidate backup) that permits you to use third party backup software package to backup ESX virtual servers. VCB permits you to require each full and progressive backups.

Apart from having centralized backups of all virtual servers you’ll be able to take file level furthermore as image-backups of ESX servers. During the image level backup, the snap is completed that is traced on the backup server, un-snapping of copy is completed and at last, you’ll be able to back the image with any third party software package.

26. Explain the distinction between type1 and sort two hypervisors?

Answers

The type one hypervisor is put in directly on the server host and doesn’t need any

pre-installed OS. it’s additionallyreferred to as blank Metal hypervisor. The hypervisor1 is little software package that is simple to put in and doesn’tconsume any system resources. The most objective of type1 hypervisor is to manage totally different resources between operational systems put in on that. All the VMs and OS area unit freelance of every alternative and downside in anybody VM doesn’t have an

effect on the opposite VMs.

Type 2, on the opposite hand, may be put in solely on the software put in on the host server and addicted to host OS for all its practicality. If OS gets corrupted, the hypervisor and every one the VMs get affected.

27. What area unit the protection choices accessible for ESX vswitch?

Answer

Promiscuous Mode – Reject

MAC Address changes – settle for

Forged Transmits – settle for

28. What area unit the categories of VLAN tagging in Vsphere?

Answer

There area unit three styles of VLAN tagging accessible in Vsphere.

Virtual Switch Tagging (VST)
External Switch Tagging (EST)
Virtual Guest Tagging (VGT)

29. How secure is your data with VMware NSX?

Answer: 

One frequently used analogy in IT security equates the data center to a candy that has a hard shell but a soft center. Meaning, once the network firewall has been breached, an attacker has free rein in a traditionally networked environment. In addition to speed and flexibility, VMware touts the security features of NSX to enterprises that want to keep VMs and other sensitive data away from prying hackers.

30. How does VMware plan to implement network functions virtualization in NSX?

Answer

The concept behind network functions virtualization (NFV) is to cut down on the complexity and costs of the network by using virtual machines to act as routers, firewalls, load balancers and other proprietary networking hardware. A VMware engineer explains how VMware’s hypervisor is being adapted to handle NFV and the role NSX is playing in this effort.

Related Interview Questions

  1. Core Java Interview Questions
  2. JSF Interview Questions
  3. JSP Interview Questions
  4. JPA Interview Questions
  5. Spring Framework Interview Questions
  6. Spring Boot Interview Questions
  7. Core Java Multiple Choice Questions
  8. 60 Java MCQ Questions And Answers
  9. Aricent Java Interview Questions
  10. Accenture Java Interview Questions
  11. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  12. Core Java Interview Questions For Experienced
  13. GIT Interview Questions And Answers
  14. Network Security Interview Questions
  15. CheckPoint Interview Questions
  16. Page Object Model Interview Questions
  17. Apache Pig Interview Questions
  18. Python Interview Questions And Answers
  19. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  20. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here