WebMethods Interview Questions And Answers 2020[Latest]

WebMethods Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These WebMethods interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on WebMethods will help you in cracking your next Workday Integration job interview. All the best and happy learning.

In this blog you’re going to learn

WebMethods Interview Questions 
WebMethods Interview Questions And Answers
Frequently Asked WebMethods Interview Questions and Answers
Top Best WebMethods interview Questions

WebMethods Interview Questions 

1.How to find dependents of a selected element on the server?
2. What is webMethods?
3. What Is webMethods Developer?
4. What are the Major categories of EAI?
5. What are the Advantages of EAI?
6. What are the main companies which provide EAI tools / software?
7. What is EAI?
8. What are the tools of webMethods Integration ?
9. What Is an Element?
10. What Is the Pipeline?


WebMethods Interview Questions And Answers


1.How to find dependents of a selected element on the server?

Answer

Right click on the element for which you have to find the dependents in the navigational panel and click on the option find dependents.

2. What is webMethods?

Answer 

A company that provides integration tools. The key products include Integration Server, Enterprise Server, Business Integrator, Workflow and Mainframe Integration Server. webMethods is a company, not a product.

3. What Is webMethods Developer?

Answer

 webMethods Developer is a graphical development tool that you use to build, edit, and test integration logic. It provides an integrated development environment in which to develop the logic and supporting objects that carry out the work of an integration solution. It also provides tools for testing and debugging the solutions you create.

4. What are the Major categories of EAI?

Answer:

Integration can be at different application layers:

Data Level Integration:

  • Batch data transfer, OR
  • On-line propagation of data updates

API Level Integration:

  • Data is accessed through published API services

Service Method Level Integration:

  • Common services shared by different applications

User Interface Level Integration:The controller reacts to the user input. It creates and sets the model.

  • Common user interface (e.g. web based) for unified access to multiple applications.

5. What are the Advantages of EAI?

Answers: 

Advantages of EAI solutions are:

  • Streamlines business processes and helps raise organizational efficiency.
  • Real time information access among systems.
  • Maintains information integrity across multiple systems.
  • Speedier transactions at reduced costs.
  • If one of the applications misbehaves and requires to be shut down for maintenance, then with EAI, we can easily �decouple� it from rest of the systems. Which avoids having to bring down other systems.

6. What are the main companies which provide EAI tools / software?

Answer: 

  • TIBCO
  • webMethods
  • Vitria
  • iPlanet
  • MQSeries (IBM)
  • iPlanet
  • BizTalk (Microsoft)
  • WebLogic (BEA)

7. What is EAI?

Answer: EAI or Enterprise Applications Integration can be defined as data that can be integrated from disparate applications regardless of the platform, allowing the sharing of business processes amongst multiple.

8. What are the tools of webMethods Integration ?

Answers

  • webMethods Adapters
  • webMethods Developer
  • webMethods Integration Server
  • webMethods Integration Platform
  • webMethods Broker
  • webMethods Monitor
  • webMethods Optimize for Infrastructure
  • webMethods Trading Networks
  • webMethods EDI Module
  • webMethods EDIINT
  • webMethods eStandards Modules
  • webMethods PIM

9. What Is an Element?

Answer:

An element is an item that exists in the Navigation panel in webMethods Developer.Elements include folders, services, specifications, IS document types, triggers, and ISschemas. In the Navigation panel, servers and packages are not considered to be elements.

10. What Is the Pipeline?

Answer: 

The pipeline is the general term used to refer to the data structure in which input and output values are maintained for a flow service. It allows services in the flow to share data.The pipeline starts with the input to the flow service and collects inputs and outputs from subsequent services in the flow. When a service in the flow executes, it has access to all data in the pipeline at that point.

Frequently Asked WebMethods Interview Questions and Answers

11. How to invoke a service from a browser ?

Answer: 

Use a URL in the form:

http://servername:port/invoke/folder.subFolder.subsubFolder/serviceName

(the package name is not part of the URL in any way)

12. How to remove a system lock from an element?

Answers

System locks can be removed by making the server side files of the element as readable.right Click on the element in developer which is system locked.and choose the lock properties. It will display the server side files for the element. Make the files as readable and click the refresh button in the developer.You will find that the element is no more locked.

13. How to Restore a Session on a Server?

Answer

Developer gets disconnected from the server if the server goes down or if there is a problem in the network. Do not close the developer. If you close the developer you wont be able to save the changes.Once the server come up or the network problem is resolved. you will be automatically connected to the server and then you can restore your session.

14. What Is a Startup Service?

Answers

A startup service is one that Integration Server automatically executes when it loads a package into memory.

15. What Is a Flow Service?

Answers

A flow service is a service that is written in the webMethods flow language. This simple yet powerful language lets you encapsulate a sequence of services within a single service and manage the flow of data among them.

16. What are the main companies which provide EAI tools / software?

  • TIBCO
  • webMethods
  • Vitria
  • iPlanet
  • MQSeries (IBM)
  • iPlanet
  • BizTalk (Microsoft)
  • WebLogic (BEA)

17. What happens when the pub.flow:tracePipeline service is invoked?

Answer 

The Integration Server logs the name-value pairs in the pipeline at that time

18. When creating a BRANCH flow element, what is the purpose of the “scope” field on the properties tab?

Answer

To restrict pipeline access to only the data in this document

19. What is the primary function of the built-in pub.flow:savePipeline service?

Answer

Save the current pipeline to a named memory location on the Integration Server

20. What is the Branch operation?

Answers

Branch operation conditionally executes an operation based on the value of a variable at run time.

Top Best WebMethods Interview Questions

21. For a REPEAT operation to execute as long as the specified repeat condition remains true, the count parameter needs to be set to:

Answer

The count parameter needs to be set to “-1 ” .

22. The Flow Services are physically stored on the webMethods Integration Server in the form of:

Answer

Flow Services are physically stored on the webMethods Integration Server as “XML” files.

23. What Is The Default Behaviour, If A Flow Exit Does Not Specify A “from”?

Answer :

$loop will be assumed, and a com.wm.lang.flow.FlowException will be thrown if the EXIT is not in a LOOP

24. An Integration Server Package May Have One Or More Startup Services. When Does A Startup Service Execute?

Answer :

Whenever the package is loaded or re-loaded

25. By Default, The Webmethods Integration Server Has An Http Listener Assigned To Which Port?

Answer :

The Port is 5555

26. How Can The Webmethods Integration Server Logging Date Format Be Changed?

Answer :

By editing the watt.server.dateStampFmt parameter in the server.cnf file

27. When Creating Flow Services, What Is The Purpose Of A Sequence Operation?

Answer :

The purpose of Sequence operation is to group a subset of Flow operations so that they are treated as a unit.

28. . If The Webmethods Integration Server Is Started With From The Server Root Directory With This Command, “binserver.bat -debug 9 -log None”, What Does This Tell The Server To Do?

Answer :

Start in level 9 debug mode and write all server log information to the screen.

29. After A Default Installation, In Order To Use The Pub.file:getfile Service, What Needs To Be Done?

Answer :

pub.file:getFile does not require any modifications to the Integration Server.

30. How To Move Flow Steps?

Answer :

Open the webMethods developer in EditPrespective.Select the flow step u wanna move just drag it to the place u want to move.Otherwise use the arrow buttons on the editor pannel to move the selected flow steps.

The Best WebMethods Interview Questions And Answers

31. How To Find Elements In The Navigation Panel?

Answer :

Just right click on the element ehich u want to see then u click Locate in navigation option then u can see that element in the navigation panel.

32. How Do I Change The Jvm Used By Integration Server?

Answer :

To change to the JDK used by webMethods you will need to edit the IntegrationServerbinserver.bat or IntegrationServer/bin/server.sh file used to start up Integration Server.

Edit the file and change the following line to point to the JDK path 

SET JAVA_DIR=C:optj2sdk1.4.2

33. How Do I See The Java Code For My Flow Service?

Answer :

Flow is not turned into java code. It resides on disk as XML representing the flow operations which is then parsed and turned into an in-memory java tree of the operations. Although the underlying code that implements the flow operations is java, it is stored on disk as XML.

34. How Do I Throw An Exception When Using A Try-catch Block?

Answer :

Set a flag in your catch block or leave a variable holding the error message in the pipeline.

Outside the catch block put a branch on that variable or flag and if it is non-null then exit with failure or call the service that generates the exception.

35. How Should I Organise Connection Pools?

Answer :

If you have adapter notifications and adapter services then you will need to have two separate connections. Otherwise you may get strange errors about transactions and the like. You should also avoid having connection pools shared across different functional areas, even if they are pointing to the same database. The reason for this is that tuning the size of the pool becomes quite difficult if you have multiple types of usage of a pool. You are also unable to easily change the database settings for one without impacting on the other.

One approach that seems to work quite well is to have separate pools for each package (generally.. not a hard and fast rule though), as your packages should generally be divided up according to functional area too.

36. How To Preserve Existing Pipeline Before A Restorepipeline Step?

Answer :

Set the “$merge” variable in restorePipeline or “merge” in restorePipelineFromFile to be true. This will ensure that everything in the pipeline before a restorePipeline step is preserved.

37. What Is The Default Behaviour If A Flow Exit Does Not Specify A “from”?

Answer :

$loop will be assumed, and a com.wm.lang.flow.FlowException will be thrown if the EXIT is not in a LOOP

38. Explain about Pub-Sub Architecture, where do you implemented this?

Answer

1) Point-to-point Architecture

in this architecture source system will publish the data and

target system will receive the data.

2) Point-to-Multiple Architecture

In this Source system will publish the data to Broker, from broker multiple target systems will subscribe.

39. When we use REPEATE, EXIT flow steps?

Answer: 

REPEAT step is used when we want a particular step to be

repeated provided with some conditions.

EXIT step is used to exit from any loop or from the whole flow step

40. What are client groups?

Answer

client groups contains a list of clients and it configures which all documents its client could publish and subscribe to.

Related Interview Questions

  1. Core Java Interview Questions
  2. JSF Interview Questions
  3. JSP Interview Questions
  4. JPA Interview Questions
  5. Spring Framework Interview Questions
  6. Spring Boot Interview Questions
  7. Core Java Multiple Choice Questions
  8. 60 Java MCQ Questions And Answers
  9. Aricent Java Interview Questions
  10. Accenture Java Interview Questions
  11. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  12. Core Java Interview Questions For Experienced
  13. GIT Interview Questions And Answers
  14. Network Security Interview Questions
  15. CheckPoint Interview Questions
  16. Page Object Model Interview Questions
  17. Apache Pig Interview Questions
  18. Python Interview Questions And Answers
  19. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  20. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here