WordPress Interview Questions And Answers 2020[Latest]

WordPress Interview Questions And Answers prepared from Codingcompiler experts. These WordPress Interview Questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on Vagrant will help you in cracking your next job interview. All the best and happy learning.

In this article, you’ll learn

WordPress Interview Questions
WordPress Interview Questions And Answers
Advanced WordPress SEO interview Questions And Answers
The Best WordPress Digital Marketing Interview Questions And Answers

WordPress Interview Questions

1. What is WordPress?
2. Is a website on WordPress safe and secure?
3. Is there any limitation for WordPress website?
4. When is WordPress released?
5. What Do You Need to Run WordPress?
6. What are WordPress Plugins?
7. WordPress.com vs WordPress.org – What is the Difference?
8. What are Hooks in WordPress?
9. How Does Debugging in WordPress Work?
10. What are minimum requirements to run WordPress?

WordPress Interview Questions And Answers

1. What is WordPress?

Answer: WordPress is an online open source website creation tool also known as CMS – content management system. It is based on PHP and MySQL.

2. Is a website on WordPress safe and secure?

Answer: WordPress is safe and secure to operate. You need not worry about anything but, still, it is suggested to update your site with latest WordPress version to avoid hacking.

3. Is there any limitation for WordPress website?

Answer: WordPress can be used for e-commerce sites, membership sites, photo galleries and any other type of site you can think. Following are some disadvantages of WordPress:

  • Using several plugins can make the website heavy to load and run.
  • PHP knowledge is required to make modifications or changes in the WordPress website.
  • Sometimes software needs to be updated to keep the WordPress up-to-date with the current browsers and mobile devices. Updating WordPress version leads to loss of data, so a backup copy of the website is required.
  • Modifying and formatting the graphic images and tables is difficult.

4. When is WordPress released?

Answer: WordPress was released in 2003 with the latest version being WordPress 4.9.7 released on July 5, 2018.

5. What Do You Need to Run WordPress?

Answer: When talking about WordPress interview questions and answers for experienced, as well as WordPress interviews questions and answers for freshers, one that often comes up is what the requirements to run WordPress are.

Here is what is recommended:

  • PHP version 7.2 or greater
  • MySQL version 5.6 or greater OR MariaDB version 10.0 or greater
  • HTTPS support
  • Apache or Nginx are recommended for running WordPress, but any server that supports PHP and MySQL will do

6. What are WordPress Plugins?

Answer: WordPress offers a huge variety of plugins for maximum flexibility when it comes to creating a website.

You can add spam protection, social networking, complex galleries, calendars, forums, and hundreds of other plugins and features.

7. WordPress.com vs WordPress.org – What is the Difference?

Answer: The difference is the host. With WordPress.org – you host your own website; with WordPress.com – they host it for you.

8. What are Hooks in WordPress?

Answer: Hooks are functions that can be applied to a Filter or an Action in WP and they allow you to, with modifying areas in a theme or plugin without modifying the original file.

Depending on whether you apply them to a Filter or to an Action, they are called action hooks and filter hooks.

9. How Does Debugging in WordPress Work?

Answer : Let’s take a look at WordPress question and answer about debugging. First of all, we need to know that Debugging PHP code is part of any project and the debug system in WordPress is quite simple.

WP_DEBUG is a PHP constant that can be used to enable the debug mode throughout WordPress at any time. By default, it is assumed to be false so you need to set it to true in the wp-config.php file.

10. What are minimum requirements to run WordPress?

Answer: 

PHP 7 or greater
MySQL 5.6 or greater OR MariaDB 10.0 or greater
The mod_rewrite Apache module
HTTPS support(Recommended)

Advanced WordPress SEO interview Questions And Answers

11.  What is the difference between wordpress.com and wordpress.org

Answer: The difference is in who’s hosting your site. With org, YOU host your website or blog. This is where you find the open source software to download.-com, THEY host for you.

12. Where is WordPress content stored?

Answer: WordPress contents are stored in MySQL database on Server.

13. What are WordPress Taxonomies?

Answer: The simplest way to describe a taxonomy when speaking about WordPress technical interview questions is by saying that it is a way to group things together.

Default taxonomies in WordPress are Category, Tag, Link Category, Post Formats.

However, you don’t have to limit yourself to default taxonomies; you are free to create custom ones as well.

14. What are the types of hooks in WP and what are their functions?

Answer: There are two types hooks are available in WordPress, action hooks and filter hooks

They allow the user to, with short snippets of code, modify areas in a theme or plugin without modifying the original file.

15. Is Blog a Must on WP?

Answer: One of the WordPress developer interview questions is whether or not it is necessary to have a blog to be able to use WordPress. After all, WordPress was originally a blogging software.

However, the answer is no – a blog is not a must on WordPress although having a blog is a plus for SEO.

16. Is WordPress Good for SEO?

Answer: One of the very useful WordPress features is its inbuilt SEO search engine as well as additional plugins that are great for SEO and ranking on search engines.

17. What Are Custom Fields in WordPress?

Answer: Custom fields in WordPress can be assigned to a post for extra information. It is basically meta-data to include bits of information such as… Well, whatever you can think of. Here are some examples of custom fields:

Weather: Drizzle and Moderate Breeze
Currently reading: To Kill a Mockingbird
Favorite color: Green

18. How can you disable comments in WordPress?

Answer: To disable comments in WordPress, Please follow below steps

Step 1: Login to your WordPress admin panel.
Step 2: Go to the Settings menu.
Step 3: Under Settings menu click on Discussion.
Step 4: Uncheck Allow people to post comments on new articles. checkbox
Step 5: Click on save changes button, you done

19. IS it safe to build a website on WordPress?

Answer: Yes, it is safe to build, as WordPress not allows hacking.

20. Explain about $wpdb variable in WordPress.

Answer: $wpdb is a variable that stores the WordPress database object. It can be utilized to perform custom database activities. It gives the most secure intends for the WordPress database.


The Best WordPress Digital Marketing Interview Questions And Answers

21.  How will you display error messages during development in WordPress?

Answer: To display error messages in WordPress. Open WordPress wp-cofig.php file and change WP_DEBUG constant value to true

In WordPress, WP_DEBUG is a PHP constant (a permanent global variable) that can be used to trigger the “debug” mode throughout the website.

22. In what case we cannot recommend WordPress to our client?

Answer:

WordPress cannot be recommended to a client in the following conditions:

  • If a client is not working on a CMS base project.
  • WordPress is for a simple e-commerce website and hence it is not recommended for complex or innovative e-commerce.
  • It is not suitable for an enterprise intranet solution
  • WordPress is not good when websites require custom scripting solutions.

23. For what reason does WordPress utilize MySQL?

Answer: MySQL is broadly accessible database server and is amazingly fast. As It is an open source & it is accessible at free additionally it is upheld by some basic effort Linux has so its simple for anyone to have their site.

24. What is the difference between Session and Cookie?

Answer: Both are used to store user information on server. The main difference between sessions and cookies is that sessions are stored on the server, and cookies are stored on the user’s computers in the text file format. Cookies can’t hold multiple variable while session can hold multiple variables..We can set expiry for a cookie,The session only remains active as long as the browser is open.Users do not have access to the data you stored in Session,Since it is stored in the server.Session is mainly used for login/logout purpose while cookies using for user activity tracking

25 – How to set cookies in PHP?

Answer:We can set cookies like Setcookie(“user”, “ram”, time()+3600).

More Interview Questions on Different Technologies

  1. Digital Marketing Interview Questions
  2. SEO Interview Questions And Answers
  3. 100+ Windows Keyboard Shortcuts That Work In All Web Browsers
  4. Core Java Interview Questions
  5. JSF Interview Questions
  6. JSP Interview Questions
  7. JPA Interview Questions
  8. Spring Framework Interview Questions
  9. Spring Boot Interview Questions
  10. Core Java Multiple Choice Questions
  11. 60 Java MCQ Questions And Answers
  12. Aricent Java Interview Questions
  13. Accenture Java Interview Questions
  14. Advanced Java Interview Questions For 5 8 10 Years Experienced
  15. Core Java Interview Questions For Experienced
  16. GIT Interview Questions And Answers
  17. Network Security Interview Questions
  18. CheckPoint Interview Questions
  19. Page Object Model Interview Questions
  20. Apache Pig Interview Questions
  21. Python Interview Questions And Answers
  22. Peoplesoft Integration Broker Interview Questions
  23. PeopleSoft Application Engine Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here