Mulesoft Interview Questions And Answers For Experienced

Interview Questions

Mulesoft Interview Questions And Answers For Experienced 2018. Here Coding compiler presenting a list of 25 Mule ESB interview questions and answers for experienced and freshers. This list of Mulesoft questions will help you to understand what kind of questions will be asked in Mule ESB interviews. All the best for your Mulesoft job interview and happy learning.

Mulesoft Interview Questions

  1. What is Mulesoft?
  2. What is Mule ESB?
  3. What is MuleSoft Anypoint platform used for?
  4. Is MuleSoft open source?
  5. What is Mulesoft used for?
  6. Is Mulesoft a middleware?
  7. Why do we need ESB?
  8. What are Web Services?
  9. What is the use of Web service?
  10. What are the different types of Web services?
  11. What is a REST web service?
  12. What are the advantages of RESTful web services?
  13. What is SOAP Web Service?
  14. What are the advantages of Soap Web Services?
  15. What is the difference between SOAP and REST?

Mulesoft Interview Questions And Answers

Mulesoft Interview Questions # 1) What is Mulesoft?

Answer ) MuleSoft provides the most widely used integration platform (Mule ESB & CloudHub) for connecting SaaS & enterprise applications in the cloud and on-premise.

Mulesoft Interview Questions # 2) What is Mule ESB?

Answer ) Mule ESB is the runtime engine of Anypoint Platform, is a lightweight Java-based enterprise service bus (ESB) and integration platform that allows developers to connect applications together quickly and easily, enabling them to exchange data.

Mulesoft Interview Questions # 3) What is MuleSoft Anypoint platform used for?

Answer) MuleSoft’s Anypoint Platform of integration products is designed to tie together software as a service (SaaS) and on-premises software.

Mulesoft Interview Questions # 4) Is MuleSoft open source?

Answer ) MuleSoft is open source technology and it provides open source SOA middleware and related products.

Mulesoft Interview Questions # 5) What is Mulesoft used for?

Answer ) Mulesoft is an integration platform that allows developers to connect applications together quickly and easily, enabling them to exchange data.

Mule ESB Interview Questions # 6) Is Mulesoft a middleware?

Answer ) Mule Enterprise Service Bus is a middleware technology that quickly, easily, and securely connects the enterprise. Unlike typical middleware software, Mule as an ESB is a Java-based middleware solution that is easy to use and easy to scale.

Mule ESB Interview Questions # 7) Why do we need ESB?

Answer ) ESB, a middleware technology, is a Bus-like architecture used to integrate heterogeneous systems. In ESB, each application is independent and yet able to communicate with other systems. It, thus, prevents scalability issues and ensures that communication happens only through it.

Mule ESB Interview Questions # 8) What are Web Services?

Answer ) Web service is a functionality or a small piece of program in any programming language that can be accessed over HTTP. Message format can be XML or JSON or any other program as long as the other programs can understand and communicate.

A Web service can be of synchronous or asynchronous type. Any web service has a server-client relationship and it can have multiple clients.

Mule ESB Interview Questions # 9) What is the use of Web service?

Answer ) Web services are XML-based information exchange systems that use the Internet for direct application-to-application interaction. These systems can include programs, objects, messages, or documents. A web service is a collection of open protocols and standards used for exchanging data between applications or systems.

Mule ESB Interview Questions # 10) What are the different types of Web services?

Answer ) There are mainly two types of web services.

  • SOAP web services.
  • RESTful web services.

Mule ESB Interview Questions

Mule ESB Interview Questions # 11) What is a REST web service?

Answer ) Representational State Transfer (REST) is an architectural style that specifies constraints, such as the uniform interface, that if applied to a web service induce desirable properties, such as performance, scalability, and modifiability, that enable services to work best on the Web.

Mule ESB Interview Questions # 12) What are the advantages of RESTful web services?

Answer ) Advantages of RESTful Web Services

Fast: RESTful Web Services are fast because there is no strict specification like SOAP. It consumes less bandwidth and resource.

Language and Platform independent: RESTful web services can be written in any programming language and executed in any platform.

Can use SOAP: RESTful web services can use SOAP web services as the implementation.

Permits different data format: RESTful web service permits different data format such as Plain Text, HTML, XML and JSON.

Mule ESB Interview Questions # 13) What is SOAP Web Service?

Answer ) SOAP stands for Simple Object Access Protocol. It is a XML-based protocol for accessing web services. SOAP is a W3C recommendation for communication between two applications.

SOAP is XML based protocol. It is platform independent and language independent. By using SOAP, you will be able to interact with other programming language applications.

Mule ESB Interview Questions # 14) What are the advantages of Soap Web Services?

Answer ) WS Security: SOAP defines its own security known as WS Security.

Language and Platform independent: SOAP web services can be written in any programming language and executed in any platform.

Disadvantages of Soap Web Services:

Slow: SOAP uses XML format that must be parsed to be read. It defines many standards that must be followed while developing the SOAP applications. So it is slow and consumes more bandwidth and resource.

WSDL dependent: SOAP uses WSDL and doesn’t have any other mechanism to discover the service.

Mule ESB Interview Questions # 15) What is the difference between SOAP and REST?

Answer ) SOAP -> REST
1. SOAP is a protocol. -> REST is an architectural style.
2. SOAP stands for Simple Object Access Protocol. -> REST stands for REpresentational State Transfer.
3. SOAP can’t use REST because it is a protocol.  -> REST can use SOAP web services because it is a concept and can use any protocol like HTTP, SOAP.
4. SOAP uses services interfaces to expose the business logic.  -> REST uses URI to expose business logic.
5. SOAP defines standards to be strictly followed. -> REST does not define too much standards like SOAP.
6. SOAP defines standards to be strictly followed. -> REST does not define too much standards like SOAP.
7. SOAP requires more bandwidth and resource than REST. -> REST requires less bandwidth and resource than SOAP.
8. SOAP defines its own security. -> RESTful web services inherit security measures from the underlying transport.
9. SOAP permits XML data format only. -> REST permits different data format such as Plain text, HTML, XML, JSON etc.
10. SOAP is less preferred than REST. -> REST more preferred than SOAP.

Mule ESB Interview Questions And Answers

Mulesoft Interview Questions # 16) What is a Web service API?

Answer ) An API (Application Programming Interface) is the means by which third parties can write code that interfaces with other code. A Web Service is a type of API, one that almost always operates over HTTP (though some, like SOAP, can use alternate transports, like SMTP).

Mulesoft Interview Questions # 17) What is RAML?

Answer ) RAML stands for RESTful API Modeling Language is a YAML-based language for describing RESTful APIs. It provides all the information necessary to describe RESTful or practically RESTful APIs.
RAML is similar to WSDL, it contains endpoint URL, request/response schema, HTTP methods and query and URI parameter.

Mulesoft Interview Questions # 18) Why we use RAML?

Answer) RAML helps client know, what the service is and how all the operations can be invoked. RAML helps the developer in creating the initial structure of this API. RAML can also be used for documentation purpose.

Mulesoft Interview Questions # 19) What are the different types of variables in Mule ESB?

Answer ) The different types of variables in Mule ESB are:

  • Flow Variable
  • Session Variable
  • Record Variable

Mulesoft Interview Questions # 20) What are the various types of Exception Handling in Mule ESB?

Answer ) The types of exception handling in Mule ESB are:

  1. Default Exception Handling
  2. Global Exception Handling
  3. Catch Exception Handling
  4. Choice Exception Handling

Mulesoft Interview Questions # 21) What are the Flow Processing Strategies?

Answer ) Synchronous Flow Processing Strategy, Queued Flow Processing Strategy, Asynchronous Flow Processing Strategy, Thread Per Processing Strategy, Queued Asynchronous Flow Processing Strategy, Non-blocking Flow Processing Strategy, Custom Processing Strategy, Rollback Exception Handling.

Advanced Mulesoft Interview Questions For Experienced

Mulesoft Interview Questions # 22) What is caching and why to use it?

Answer ) Caching is a concept with is used to store frequently used data in the memory, file system or database which saves processing time and load if it would have to be accessed from original source location every time.

Mulesoft Interview Questions # 23) What is Mule Cache Scope and what are its storage types?

Answer ) Caching in Mule ESB can be done by Mule Cache Scope. Mule Cache Scope has 3 storage types –

In-memory: This store the data inside system memory. The data stored with In-memory is non-persistent which means in case of API restart or crash, the data been cached will be lost.

Configuration Properties:

  • Store Name
  • Maximum number of entries
  • TTL (Time to live)
  • Expiration Interval

Managed-store: This stores the data in a place defined by ListableObjectStore. The data stored with Managed-store is persistent which means in case of API restart or crash, the data been cached will no be lost.

Configuration Properties:

  • Store Name
  • Maximum number of entries
  • TTL (Time to live)
  • Expiration Interval
  • Persistence (true/false)

Simple-test-file-store: This stores the data in a file. The data stored with Simple-test-file-store configuration is persistent which means in case of API restart or crash, the data been cached will no be lost.

Configuration Properties:

  • Store Name
  • Maximum number of entries
  • TTL (Time to live)
  • Expiration Interval
  • Persistence (true/false)
  • Name and location of the file

Mulesoft Interview Questions # 24) What are Flow Processing Strategies?

Answer ) Flow processing strategies in Mulesoft are:

  • Synchronous Flow Processing Strategy
  • Queued Flow Processing Strategy
  • Asynchronous Flow Processing Strategy
  • Thread Per Processing Strategy
  • Queued Asynchronous Flow Processing Strategy
  • Non-blocking Flow Processing Strategy
  • Custom Processing Strategy

Mulesoft Interview Questions # 25) How can we create and consume SOAP service in Mule?

Answer ) Creating SOAP Service – We can create a SOAP service same as we create Mule Project With RAML, the only change is instead of RAML we need to import Concert WSDL. Consuming SOAP Service – We can use Web Service Consumer or CXF component in our mule flow to access/consume SOAP service.

Other INTERVIEW QUESTIONS

  1. JSON Interview Questions
  2. PeopleSoft HRMS Interview Questions
  3. PeopleSoft Functional Interview Questions
  4. PeopleTools Interview Questions
  5. Peoplesoft Technical Interview Questions
  6. 199 Peoplesoft Interview Questions
  7. 200 Blue Prism Interview Questions
  8. Visualforce Interview Questions
  9. Salesforce Interview Questions
  10. 300 SSIS Interview Questions
  11. PHP Interview Questions And Answers
  12. Alteryx Interview Questions
  13. AWS Cloud Support Interview Questions
  14. Google Kubernetes Engine Interview Questions
  15. AWS Devops Interview Questions
  16. Apigee Interview Questions
  17. Actimize Interview Questions
  18. Kibana Interview Questions
  19. Nagios Interview Questions
  20. Jenkins Interview Questions
  21. Chef Interview Questions
  22. Puppet Interview Questions
  23. DB2 Interview Questions
  24. AnthillPro Interview Questions
  25. Angular 2 Interview Questions
  26. Hibernate Interview Questions
  27. ASP.NET Interview Questions
  28. Kubernetes Interview Questions
  29. Docker Interview Questions
  30. CEH Interview Questions

1 thought on “Mulesoft Interview Questions And Answers For Experienced”

  1. Hi There,
    Thank you for the update from now onward I start to use MuleSoft in my training practice. Thank you for explaining each step-in screenshots. I use blogs for my easy reference which were quite useful to get started with.
    I am an Oracle SOA developer, I am new to MuleSoft, can you please advise me how to learn and any documentation.
    Can you please explain diffidence between MuleSoft with oracle fusion middleware?
    According to MuleSoft Tutorials. I am working on file adapter; my use case is read a file from one location and write into another location can you please explain how can I approach this use case in MuleSoft?
    I recommend Videos Courses from MuleSoft Training on Mac and Windows.
    I want to learn MuleSoft ESB, I am not a java resource, whether I am eligible to learn lot required to learn Java also.
    Please guide me and how the future market of the Mule looks like?
    Anyways great write up, your efforts are much appreciated.
    Much as Gracias,
    Dileep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *