Tableau Server Interview Questions And Answers 2020[Latest]

Tableau Server Interview Questions

Tableau Server Interview Questions And Answers for experienced professionals from Codingcompiler. These Tableau Server interview questions were asked in various interviews conducted by top multinational companies across the globe. We hope that these interview questions on Tableau Server will help you in cracking your job interview. All the best and happy learning.

In this Tableau Server Interview Questions Blog, You Will Learn
 

Tableau Server Interview Question
Tableau Server Interview Questions and Answers
Frequently asked Tableau Server Interview Questions 
Advanced Tableau Server Interview Questions and Answers

Tableau Server Interview Question

1. What is TABLEAU SERVER and how it differs from the TABLEAU DESKTOP?
2. What is the minimum RAM required to install the TABLEAU Server?  
3. What is data visualization?
4. What is the difference between Quick Filter, Normal filter and Context filter?
5. What are the differences between twb and twbx?
6. What are the different OS supported by the TABLEAU Server? 
7. What is an Alert and how to configure alerts in TABLEAU Server? 
8. What are Extracts and Schedules in Tableau server?
9. What are the different site roles available in TABLEAU Server?
10. What are the different products from tableau? Explain?

Tableau Server Interview Questions and Answers

1. What is TABLEAU SERVER and how it differs from the TABLEAU DESKTOP?

Answer: Tableau Server is a Web Server, which means it requires a mediator component known as a Web Browser. Tableau Server allows Users to Perform browser-based Visual Intelligence.

2. What is the minimum RAM required to install the TABLEAU Server?  

Answer: 32 GB (PRODUCTION)

               8 GB (NON-PRODUCTION)

3. What is data visualization?

Answer: Data visualization refers to the techniques used to organize and present information intuitively (e.g. points, lines or bars). According to Tableau, using Tableau visualizations, you gain the ability to quickly answer questions; your data becomes a competitive advantage instead of an underutilized asset.

4. What is the difference between Quick Filter, Normal filter and Context filter?

Answer: In Tableau, filters are used to restrict the data from the database. The differences between Quick and Normal/ Traditional filter are:

Normal Filter is used to restricting the data from the database based on the selected dimensions or measures. A Traditional Filter can be created by simply dragging a field onto the ‘Filters’ shelf.

Quick filter is used to view the filtering options and filter each worksheet on a dashboard while changing the values dynamically (within the range defined) during the run time.

Context Filter is used to filtering the data that is transferred to each individual worksheet. When a worksheet queries the data source, it creates a temporary, flat table that is used to compute the chart. This temporary table includes all values that are not filtered out by either the Custom SQL or the Context Filter.

5. What are the differences between twb and twbx?

Answer: 

A twb is an XML document that contains all the selections and layout made you have made in your Tableau workbook. It does not contain any data.

A twbx is a ‘zipped’ archive containing a twb and any external files such as extracts and background images.

6. What are the different OS supported by the TABLEAU Server?           

Answer: It supports only the WINDOWS platform.

7. What is an Alert and how to configure alerts in TABLEAU Server?                              

Answer: Alert is a process of knowing the Tableau server-status automatically in the form of an email whenever the server gets down. To configure this, we need a SMTP server.

8. What are Extracts and Schedules in Tableau server?

Answer: Data extracts are the first copies or subdivisions of the actual data from original data sources. The workbooks using data extracts instead of those using live DB connections are faster since the extracted data is imported in Tableau Engine.

After this extraction of data, users can publish the workbook, which also publishes the extracts in Tableau Server. However, the workbook and extracts won’t refresh unless users apply a scheduled refresh on the extract. Scheduled Refreshes are the scheduling tasks set for data extract refresh so that they get refreshed automatically while publishing a workbook with data extract. This also removes the burden of republishing the workbook every time the concerned data gets updated.

9. What are the different site roles available in TABLEAU Server


Answer: The different Site roles available in Tableau Server are

1.Interactor
2.Viewer
3.Un Licensed
4.Un Licensed (Can Publish)
5.Viewer (Can Publish)
6.Publisher (Interactor+ Can Publish)
7.Server Admin
8.Site Admin   

10. What are the different products from tableau? Explain?

Answer: Tableau product families include the following: Tableau Desktop, Tableau Prep, Tableau Online, Tableau Server, Tableau Mobile, and Tableau Public.

There are different offerings from the product family point of view for individuals, for organizations, etc.

  • For individuals: Typically Tableau Desktop, Tableau Prep, Tableau Server, Tableau Online are being leveraged based on pricing options.
  • For organizations: Tableau offers deployment options such as on-premise or public cloud and fully hosted by tableau. In each of these segments, options vary such as Tableau Creator (Tableau Desktop, Tableau Prep, Tableau Online), Tableau Explorer (Tableau Online) and Tableau Viewer (Tableau Online), etc.
  • Tableau Desktop – primarily used for visual analytics is a self-service analytics and visualization product. We can connect to multiple data sources directly and perform live data analysis. Data can also be integrated from multiple data sources and a dashboard can be created from those.
  • Tableau Prep – it is used for data preparation, data analysis by helping people quickly, confidently combine data, transform them, and clean them.
  • Tableau Online – this is fully hosted in the cloud. We can publish dashboards and share our discoveries with anyone. All easily accessible from a web browser or on the go with mobile applications.
  • Tableau Server – this is primarily required at a large Enterprise level in an organization. We can create and publish dashboards using Desktop and share them across the organization using this Server. The web-based server is available for easy and quick access.
  • Tableau Mobile – this is a very unique way of getting quick access to data on mobile devices. Based on access privilege, relevant details can be seen. Selecting, filtering, drill-down features of data are available on this. It can be downloaded from Google play store or Apple Appstore.
  • Tableau Public – One can create and share interactive charts, graphs, maps, mobile-friendly dashboards using this and can publish anywhere on the web.

Frequently asked Tableau Server Interview Questions 

11. What are the different ways to handle cache in TABLEAU Server?

Answer.
In TABLEAU server CACHE can be configured in 3 ways.                  

   1. Refresh Less Often

   2. Balanced 

   3. Refresh More Often    

12.  What is SSL and how to Configure SSL? 

Answer.
SSL means Secured Socket Layer. It secures the information

while transforming over the network, by converting it into the Encrypted format and after reaching the target it will automatically decrypt it. To Configure SSL, we need SSL Certificate File; we need to obtain this certificate from the 3rd party hosting companies like NORTON.

13. 18.How to keep the Users in Inactive mode?

Answer.By assigning Un Licensed site role to the user.

19.Can Viewer user can able to perform filtering or not?

Answer.NO, Viewer cannot perform filtering.

20. Can content in one project will be visible for all the users or not?

Answer.YES, it will be visible to all users.

Advanced Tableau Server Interview Questions and Answers

21. What is Tableau Data Engine?

Answer: Tableau Data Engine is a really cool feature in Tableau. Its an analytical database designed to achieve instant query response, predictive performance, integrate seamlessly into existing data infrastructure and is not limited to load entire data sets into memory.

If you work with a large amount of data, it does takes some time to import, create indexes and sort data but after that everything speeds up. Tableau Data Engine is not really in-memory technology. The data is stored in disk after it is imported and the RAM is hardly utilized.

22. What are groups?

Answer : A group is a combination of dimension members that make higher level categories. For example, if you are working with a view that shows average test scores by major, you may want to group certain majors together to create major categories.

23. How to do Performance Testing in Tableau?

Answer: Performance testing is again an important part of implementing tableau. This can be done by loading Testing Tableau Server with TabJolt, which is a “Point and Run” load generator created to perform QA. While TabJolt is not supported by tableau directly, it has to be installed using other open source products.

24. What do you understand by blended axis?

Answer : In Tableau, measures can share a single axis so that all the marks are shown in a single pane. Instead of adding rows and columns to the view, when you blend measures there is a single row or column and all of the values for each measure is shown along one continuous axis. We can blend multiple measures by simply dragging one measure or axis and dropping it onto an existing axis.

25. Name the file extensions in Tableau.


Answer: 

There are a number of file types and extensions in Tableau:

  • Tableau Workbook (.twb)
  • Tableau Packaged Workbook (.twbx)
  • Tableau Data Source (.tds)
  • Tableau Packaged Datasource (.tdsx)
  • Tableau Data extract (.tde)
  • Tableau Bookmark (.tdm)
  • Tableau Map Source (.tms)
  • Tableau Preferences (.tps)

26. What are the differences between groups and sets?

Answer: Groups simplify large numbers of dimension members by combining them into higher-level categories. Sets create a custom field based on existing dimensions that can be used to encode the view with multiple dimension members across varying dimension levels.

27. What is default Data Blending Join?

Answer:Data blending is the ability to bring data from multiple data sources into one Tableau view, without the need for any special coding. A default blend is equivalent to a left outer join. However, by switching which data source is primary, or by filtering nulls, it is possible to emulate left, right and inner joins.

28. What are the platforms Tableau server can run on?

Answer: Tableau server can run on Windows and Mac.

29. What is aggregation and disaggregation of data in Tableau?

Answer: Aggregation and dis-aggregation in Tableau are the ways to develop a scatterplot to compare and measure data values. As the name suggests, aggregation is the calculated form of a set of values that return a single numeric value. For instance, a measure with values 1,3,5,7 returns 1. You can also set a default aggregation for any measure, which is not user-defined. Tableau supports various default aggregations for a measure like Sum, average, Median, Count and others.

Disaggregating data refers to viewing each data source row, while analyzing data both independently and dependently.

30. What is the Tableau Data Engine?

Answer: Tableau Data Engine is a really cool feature in Tableau. Its an analytical database designed to achieve instant query response, predictive performance, integrate seamlessly into existing data infrastructure and is not limited to load entire data sets into memory. If you work with a large amount of data, it does takes some time to import, create indexes and sort data but after that everything speeds up. Tableau Data Engine is not really in-memory technology. The data is stored in disk after it is imported and the RAM is hardly utilized.

OTHER INTERVIEW QUESTIONS

  1. Python Coding Interview Questions
  2. CSS3 Interview Questions
  3. Linux Administrator Interview Questions
  4. SQL Interview Questions
  5. Hibernate Interview Questions
  6. Kubernetes Interview Questions
  7. Kibana Interview Questions
  8. Nagios Interview Questions
  9. Jenkins Interview Questions
  10. Chef Interview Questions
  11. Puppet Interview Questions
  12. RPA Interview Questions And Answers
  13. Android Interview Questions
  14. Mulesoft Interview Questions
  15. JSON Interview Questions
  16. PeopleSoft HRMS Interview Questions
  17. PeopleSoft Functional Interview Questions
  18. PeopleTools Interview Questions
  19. Peoplesoft Technical Interview Questions
  20. 199 Peoplesoft Interview Questions
  21. 200 Blue Prism Interview Questions
  22. Visualforce Interview Questions
  23. Salesforce Interview Questions
  24. 300 SSIS Interview Questions
  25. PHP Interview Questions And Answers
  26. Alteryx Interview Questions
  27. AWS Cloud Support Interview Questions
  28. Google Kubernetes Engine Interview Questions
  29. AWS Devops Interview Questions
  30. Apigee Interview Questions

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here